2018-04-18 13:13Pressmeddelande

Hållbara livsmiljöer på nordiskt vis

null


ArkDes står som värd tillsammans med Boverket, Form/Design center och SUSTAINORDIC för konferensen Nordic Report: Architecture and Design – the Nordic Way som arrangeras den 31 maj till 1 juni. Banbrytande exempel på hållbar stadsbyggnad från Norden och Baltikum presenteras i samspel med forskarsamtal och föreläsningar inför en publik av tongivande aktörer inom arkitektur, design och samhällsbyggnad.

När? Torsdag den 31 maj – fredag den 1 juni, 2018.

Var? ArkDes Exercisplan 4, Skeppsholmen, Stockholm.

”För att kunna möta de utmaningar FN:s klimatmål stipulerar krävs mer reflektion, designmedvetenhet och ömsesidigt lärande. Vi är därför stolta att stå som värd för ett möte mellan makthavare och beslutsfattare från de nordiska och baltiska länderna som vi hoppas innebär ett steg mot fördjupade samarbeten” säger Kieran Long, överintendent på ArkDes.

Inom ramen för det roterande ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet har det sedan 2011 arrangerats årliga möten för beslutsfattare inom arkitektur, design och hållbar stadsutveckling. 2018 är det Sveriges tur att agera ordförandeland och den 31 maj till 1 juni arrangeras Nordic Report: Architecture and Design – the Nordic Way.

Konferensen arrangeras av ArkDes i samarbete med Boverket, Form/Design Center och SUSTAINORDIC. Kieran Long, överintendent på ArkDes, kommer att öppna konferensen.

Konferensens två huvudtalare är Maria Lisogorskaya från arkitektstudion Assemble och Jakob Trollbäck från Trollback + Co.

Maria Lisogorskaya är en av Assembles grundare. Det Londonbaserade arkitekt- och konstnärskollektivet verkar i gränslandet arkitektur, design och konst och består idag av omkring 18 personer. 2015 belönades man med The Turner Prize, Storbritanniens mest prestigefulla konstpris.

Jakob Trollbäck grundade den prisbelönta studion Trollbäck + Company 1999 i New York. Som kommunikatör drivs han av att klargöra komplexa samband och situationer. Det är exempelvis Trollbäck som formgivit ikonerna som symboliserar FN:s 17 hållbarhetsmål i Agenda 2030.

Förutom dessa två huvudtalare kommer ett urval av nordiska och baltiska projekt att presenteras för publiken och en forskarpanel som kommer att diskutera projekten.

Moderator är arkitekturkritikern Mark Isitt, bland annat känd som programledare för Stadsinspektionen i P1 på Sveriges radio.

Fokus för Nordic Report ligger på samarbete, utbyte och nätverkande mellan aktörer inom arkitektur, stadsutveckling och design. Syftet är att belysa goda nordiska och baltiska exempel på hållbara livsmiljöer, i enlighet med FN:s globala mål 11 och 12, samt att stimulera till utveckling av nationella policies inom området.

Fullständigt program med alla talare finns här:

För intervjuer och anmälan kontakta: Maria Östman, maria.ostman@arkdes.se 073-273 36 00

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman