2015-09-22 09:36Pressmeddelande

Gunnar Asplunds kulturskatt digitaliseras – blir tillgänglig för allmänheten

null

Idag den 22 september skulle en av Sveriges internationellt mest kända arkitekter, Gunnar Asplund, ha fyllt 130 år. ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) uppmärksammar födelsedagen genom att göra en okänd kulturskatt tillgänglig för allmänheten.

Unika originalskisser på Skogskyrkogården släpps fria via nätet för vem som helst i världen att botanisera i. Materialet i Asplunds samling är känsligt och har ur ett bevarandeperspektiv varit svårt att tidigare visa. Nu ändrar ArkDes på det genom ett unikt digitaliseringsprojekt. Från och med den 22 september kan alla studera och ladda ner Asplunds skisser på Skogskyrkogården som inte tidigare visats. I materialet finns bland annat akvareller och blyertsskisser. Målet är att hela samlingen på 26 000 ritningar, skisser och handlingar ska finnas tillgänglig på www.digitaltmuseum.se till årsskiftet.

– Digitaliseringen av hela Asplunds samling hör till den enskilt största satsningen på samlingarna som gjorts, och kan ses som en långsiktig digitaliseringstrategi för att göra vårt material tillgängligt för fler, säger Eric De Groat, chef för samlingarna på ArkDes.

Asplund var framstående inom nordisk arkitektur och en av de främsta företrädarna för 1920-
talsklassicismen, så kallad ”Swedish Grace”. Som huvudarkitekt för Stockholmsutställningen 1930 var han en av de som introducerade funktionalismen i Sverige.

Asplund deltog i många arkitekttävlingar, bland annat den om Skogskyrkogården som han vann tillsammans med arkitekt Sigurd Lewerentz. Asplund var även en skicklig möbeldesigner. Den så kallade “Asplundlampan” formgav han 1922 för Skandiabiografen. År 1918 gifte sig Asplund med Gerda Sellman. Paret fick fyra barn, däribland arkitekten Hans Asplund, vars samling också finns på ArkDes.

Gunnar Asplund är begravd på Skogskyrkogården som han själv ritade. På hans gravsten står det ”Hans verk lever”. Idag finns hans samling, som består av brev, skissböcker, reseskisser, föremål och prototyper i ArkDes samlingar.

Till Asplunds mest kända verk hör bland annat Skogskyrkogården (tillsammans med Sigurd Lewerentz), Stockholms stadsbibliotek, utställningspaviljongerna under den uppmärksammade Stockholmsutställningen 1930, tillbyggnaden av Göteborgsrådhus, Skandia-teatern och Listers härads tingshus. Skogskyrkogården upptogs på Unescos världsarvslista år 1994. Materialet har donerats till ArkDes av bland andra familjen Asplund. Digitaliseringen av Asplunds samling är delfinansierat av Riksbankens Jubileumsfond. Digitaliseringen genomförs
av Riksarkivets centrum för mediakonvertering (MKC) i samarbete med ArkDes.

Läs mer om Asplundprojektet: http://www.arkdes.se/articles/samlingarna/asplundsamlingen

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman