2017-11-30 12:19Pressmeddelande

Gränslösa pepparkakshus på ArkDes årliga pepparkaksutställning

null

På ArkDes kan du besöka en annorlunda och väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Att skapa en byggnad av pepparkaksdeg är ett lekfullt sätt att närma sig arkitektur och design. Pepparkaksbagarna hittar kreativa lösningar på konstruktion, hållbarhet, funktionalitet och utsmyckning, precis som den som formger och bygger i verkligheten.

I år har vi bjudit in deltagarna att utmana vad ett pepparkakshus är genom temat Gränslöst. Bagarna har som alltid fullständig frihet att tolka temat. Vi har uppmanat deltagarna att glömma hur ett hus eller en stad ”ska” se ut och använda pepparkaksdegen som ett sätt att utmana både idéer och konstruktioner.

Årets utställning består av 102 hus som tävlar i tre kategorier:

  • Arkitekter, formgivare och bagare
  • Upp till 12 år
  • Alla andra som bakar

Årets jury består av

Rahel Belatchew, arkitekt

Frida Leijon, årets konditor 2016

Pablo Londono, formgivare

Walter Sundling, Sveriges yngsta mästerkock 2017

Björn Wallsten, föreslog årets tema - Gränslöst

Tävlingsregler

Alla är välkomna att delta i ArkDes årliga tävling, där pepparkakshus av barn, proffsbagare, arkitekter och amatörer visas sida vid sida.

Juryn utser en vinnare i varje kategori. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot årets tema, Gränslöst. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.

Rösta på din favorit!

Alla som vill kan rösta på sitt favoritbidrag. Antingen genom att använd röstningsstationerna i utställningen, eller rösta via webben www.arkdes.se. 

Röstningen stänger den 12 december.

Det bidrag som fått flest röster vinner publikens pris.

Prisutdelning: 17 dec kl. 13.00. Fri entré.

Instagramtävling

Nu kan alla i Sverige vara med i pepparkakstävlingen. Ladda upp en bild på ditt pepparkakshus med hashtagg #arkdespepparkakshus senast 12 dec. kl. 24.00. Förslaget ska knyta an till temat Gränslöst.


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman