2017-11-15 13:22Pressmeddelande

Gå över gränsen. Här är temat och baktipsen inför ArkDes pepparkakshustävling 2017.

null

Gå över gränsen. Här är temat och baktipsen inför ArkDes pepparkakshustävling.

Temat för ArkDes Pepparkakshusutställning 2017 är Gränslöst. Utmana dina föreställningar om vad ett pepparkakshus är – och kan vara. Gå över gränsen! Här är tipsen och informationen du behöver för att bli en vinnare. Inlämning 24–26 november. Utställningen öppnar 30 november.

Utmana dig själv, naturlagarna och materialet! Lägg alla regler för hur ett hus eller en stad ”ska” se ut åt sidan. Det roliga med pepparkakshus är att alla kan bygga ett. Alla är välkomna att delta i tävlingen och utställningen som lockar en stor publik. Fri entré.

Baka som en vinnare – bästa baktipsen
Louise Thornell, som har vunnit och fått utmärkelser i ArkDes Pepparkakshusutställning flera gånger, är en hängiven pepparkakshusbakare. Här är hennes smarta tips som gör pepparkakshusbyggandet roligare, enklare och stabilt.

Louise bästa baktips

 • Börja i tid! Bygg i etapper så att byggdelarna hinner torka ordentligt innan du monterar ihop dem. Annars riskerar de att vika sig. Om du har möjlighet – sprid gärna ut byggandet under flera dagar.
 • Gör en modell av huset i papper. Då ser du hur stort huset blir och kan beräkna mängden pepparkaksdeg lättare. Klipp isär modellen och använda bitarna som mallar.
 • Tänk på konstruktionen. Ett tak blir tungt med kristyr och dekoration, så fördela den jämnt. För att ge stadga kan du sätta en mittgavel/vägg inuti huset som inte syns.
 • Skär kanterna när pepparkakan kommit ut ur ugnen medan den är mjuk. Då får du raka kanter till exempelvis vägghörn.
 • Planera gräddningen. Grädda färre bitar åt gången så att du hinner skära alla kanter innan pepparkakan stelnar. Fyll ut plåten med delar som inte ska skäras. Alla kanter kanske inte ska vara raka – takets kanter kanske ska vara lite mjukare?
 • Om du inte vill använda bränt socker på grund av risk för brännskador fungerar kristyr lika bra. Du kan enkelt göra en egen hård kristyr med äggvita och florsocker. Blanda till en hård konsistens men ändå tillräckligt mjuk för att kunna spritsa.
 • Använd kristyren som du använder kontaktlim, låt den torka till lite på delarna/dekorationerna som ska limmas innan du sätter ihop dem.
 • Garnera väggar medan de ligger ner och montera sedan. Då rinner inte kristyren. Låt den gärna torka ordentligt innan du sätter ihop delarna. Även om den inte är helt hård är det lätt att fixa en mindre skada.
 • Lite överkurs: Man kan tälja försiktigt på pepparkakan när den är klar, för att justera passformen. Men det kräver lite övning och teknik.

Andra bra tips

 • Undvik att ha polkagrisar som pelare eftersom de mjuknar och viker sig efter några dagar.
 • Allt ska vara ätbart. Men det är fullt tillåtet att använda sig av till exempel okokt spaghetti, knäckebröd och salta pinnar för snygga effekter.
 • Saker som möglar snabbt är inte att rekommendera.
 • Ha en stadig bottenplatta till transporten, så ditt pepparkakshus inte går sönder på vägen. Bygg gärna på bakplåtspapper så ditt verk lätt kan flyttas till utställningens podium.

Om tävlingen:

Enligt tävlingsreglerna får husets bottenplatta vara högst 50×50 cm. Bakverket får inte gå utanför dessa mått i någon del och ska endast innehålla ätbara ingredienser. Bottenplattan behöver dock inte vara ätbar.

En jury utser en vinnare i varje kategori. Pris går även till publikens favorit där allmänheten mellan den 30 och 12 december kan rösta antingen på plats på Skeppsholmen eller via webben www.arkdes.se. Alla bidrag kommer att ställas ut. Utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur bakverket svarade mot temat koras en vinnare i kategorierna: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. Prisutdelning den 17 dec kl.13.00. Fri entré.

Att frakta pepparkakshus är inte en självklarhet. Bra intervju- och fotomöjligheter.
Inlämningshelgen den 24-26 november ger bra foto- och intervjumöjligheter för media. Här finns det många spännande berättelser och tips om hur bagarna lyckas med den stora konsten att år efter år frakta sina ömtåliga hus hela vägen till tävlingens inlämning.

För mer information/intervjuer/material: Maria Östman, maria.ostman@arkdes.se, 073-273 36 00.

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman