2020-02-21 12:02Pressmeddelande

Första utställningen om internetfenomenet ASMR - invigs 7 april med virtuell visning och vernissage

Bob RossBob Ross var en amerikansk konstnär och programledare för ”The Joy of Painting” (PBS, 1983-1994). ® Bon Ross namn och verk är varumärkesskyddade under Bob Ross Inc. © Bob Ross Inc.



ArkDes uppmärksammar det omtalade fenomenet ASMR i ny utställning - virtuell visning och vernissage 7 april.

Följ med på en virtuell visning och vernissage 7 april kl.17.00.
I tider som dessa behöver en tänka nytt! Den 7 april kl 17 bjuder vi därför in till virtuell vernissage för utställningen Konstig känsla känns bra, en utställning om internetfenomenet ASMR.

Konstig känsla känns bra är en lustfylld utställning som utforskar ”ASMR”, en internetbaserad subkultur som använder känslor för att förmedla tröst och avkoppling. Utställningen presenterar ASMR som ett teknikdrivet hantverk och en ny form av design.

Om du slår in sökordet ”ASMR” på YouTube kommer du att dyka ner i en ocean av ansikten, händer och mikrofoner. ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) kan beskrivas som lågfrekvent eufori, skapad av ljud och rörelser som framkallar en känsla av lugn hos den som lyssnar och tittar.

Artificial Skin for Mobile Devices (2019) av Marc Teyssier. Med tillstånd av Marc Teyssier.

Precis som arkitektur pendlar ASMR mellan det kroppsliga och det själsliga. Det förser internet med något mjukt och intimt, men är samtidigt inte enbart ett digitalt fenomen. Det är även en dynamisk kreativ kraft och ett helt nytt designfält, som älskas av vissa och väcker obehag hos andra. I en samtid där problem med ångest, ensamhet och tillhörighet blir allt vanligare erbjuder ASMR en källa till fysiskt och psykiskt välmående i ett allt snabbare accelererade globalt samhälle.

ASMR-mikrofon och bubbelplast - autonom sensorisk Meridian Response. Istockphoto.

Konstig känsla känns bra är en lustfylld utställning som utforskar ”ASMR”, en internetbaserad subkultur som använder känslor för att förmedla tröst och avkoppling. Utställningen presenterar ASMR som ett teknikdrivet hantverk och en ny form av design.

Utställningen är den första i sitt slag som lyfter ut ASMR från skärmen och ut i det offentliga rummet. Kliv in i en akustiskt kontrollerad miljö och upplev ett tvärsnitt av den globala ASMR-kulturen genom ljud, bild och aldrig tidigare visade föremål.

Utställningstiteln Konstig känsla känns bra (”WEIRD SENSATION FEELS GOOD”) är tagen från det första omnämnandet av ASMR från 2009.

ASMR

Stillbild från "The Lost Art of Paste-Up" med Bryony Dalefield av the London Review Books (2019). Med tillstånd från the London Review of Books.

 

”Det senaste decenniets fantastiska ökning och framväxande uppskattning av ASMR säger mycket om hur vi lever i dag. I en tid styrd av ett febrilt tempo erbjuder ASMR långsamhet. Genom utnyttjandet av just de teknologier fenomenet försöker undergräva – hyperuppkoppling och internet, skärmar och strömningstjänster – skapar ASMR en plats av vänlighet, omtanke och empati samt nya former av gästvänlighet online”, säger James Taylor-Foster, intendent för samtida arkitektur och design vid ArkDes och utställningens kurator.

 Medverkande

Utställningen kommer att föra samman en samling ASMR-verk i ett tvärsnitt av global ASMR-kultur. Den kommer att bjuda på både ljudverk och audiovisuella verk, från den första viskvideon som publicerades på YouTube av ASMRtisten WhisperingLife, till verk av sådana som IKEA, Apple Inc. och Björk. Designföremål kommer också att ställas ut, inklusive den enda prototypen av Marc Teyssiers Artificial Skin for Mobile Devices. Utställningen kommer även att visa verk av den världskända konstnären och TV-värden Bob Ross (The Joy of Painting, PBS), vilket blir första gången de ställs ut utanför USA.

 

 

 

 


Ämnen: ASMR

Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman