2020-03-25 09:28Pressmeddelande

Första utställningen om ASMR invigs med virtuell vernissage

Konstig känsla känns braBild av scenografin för Konstig känsla känns bra på ArkDes av ĒTER med grafisk deisgn av Irene Stracuzzi × PostNew (2020).

7 april, kl. 17–18.30
e-flux.com/live

Den 7 april skulle Konstig känsla känns bra, den första utställningen som lyfter internetfenomenet ASMR, ha öppnat på ArkDes. Men då museet är stängt på grund av COVID-19 väljer museet nu istället att bjuda in till en virtuell vernissage som går att följa på dator eller mobiltelefon.

Invigning virtuellt vernissage och visning av utställning: 7 april 17-18.30. På engelska. Följ oss via dator eller mobil. www.arkdes.se

Mellan den 8 april fram till och med 1 november kommer besökaren kunna ta del av visningen  från soffan via www.arkdes.se. 

Utställningen Konstig känsla känns bra handlar om internetfenomenet ASMR som till största del äger rum på olika digitala plattformar. När vi fick stänga museet var det därför naturligt att flytta ut vernissagen i den digitala världen.

säger Kieran Long, överintendent på ArkDes.

Program

ASMR: En snabbkurs med James Taylor-Foster (Intendent för samtida arkitektur och design, ArkDes) och Helga Sadowski med specialinbjudna (virtuella) gäster, introduktion av Kieran Long (Överintendent, ArkDes) följt av en interaktiv tur genom utställningen. Presentationerna är på engelska.

"Free Space Pro II Binaural Microphone" av 3Dio Sound

Om Konstig känsla känns bra

ASMR är en term som beskriver en fysisk känsla: eufori eller djupt lugn, ibland ett pirrande i kroppen. Under de senaste åren har en onlinepublik som ägnar sig åt att titta på verk av designer och kreatörer som försöker trigga känslan, vuxit till miljoner. De gör det genom att viska eller äta, röra eller knacka, och mer därtill. Utställningen är den första i sitt slag som lyfter fram denna känsla och det nya kreativa fält som har vuxit upp kring den.

För bara ett decennium sedan avfärdades ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) i stort sett som ett fantasifoster. I dag representerar termen en av de största rörelserna på internet och den har blivit omöjlig att ignorera. Medan akademiska institutioner runt om i världen försöker få grepp om fenomenet skapar kreatörer – kända som ”ASMRtister” – en kulturell rörelse som överskrider språk och kultur till förmån för kroppsliga ”känningar”.

I likhet med meditation eller yoga sker ASMR både i din kropp och i ditt sinne.

Det handlar inte om snabbhet, utan om fokus och långsamhet. ASMRtister försöker inte underhålla, de ger avkoppling. De erbjuder konsumenterna en nivå av isolering från en bullrig, splittrad tillvaro. Genom ljud och film, delade via sändningsplattformar som YouTube, ger ASMR utrymme för närtittande, närlyssning och närhetskänsla.

ASMR injicerar internet med mjukhet, vänlighet och empati.

Som en form av digital intimitet erbjuder den tröst på begäran och står emot känslan av isolering som konstant uppkoppling försåtligt kan ge upphov till. Rent allmänt används ASMR mer och mer som en form av självmedicinering mot effekterna av ensamhet, sömnlöshet, stress och ångest. Detta är en av nycklarna till fenomenets framgång, och till dess transcendentala lockelse.

Läs om utställningen!

Medverkande

Utställningen innehåller en bred samling av avsiktlig och oavsiktlig ASMR i ett tvärsnitt av global ASMR-kultur. Vid sidan av bidrag från globala ASMRtister (ASMR-konstnärer) visar utställningen även kommersiella verk från företag som IKEA och 3Dio Sound. Utställningen inkluderar även verk från den framstående tv-konstnären Bob Ross som ställs ut för första gången i Europa.

3Dio Sound, ANO ASMR, ASMRctica, Anders Tallsjö, Andreas Wannerstedt, Anson Fogel, Anthony Wilks, Björk, Bob Ross, Craig Richard, David Bull, FredsVoice ASMR, HaircutHarry, HidaMari Cooking, Holly Herndon + Claire Tolan, IKEA, Jennifer Allen, Life with MaK, Luca Iaconi-Stewart, Made in France ASMR, Marc Teyssier, MissASMR, PierreG ASMR, SHU AND TREE, The Slow Mo Guys, UNO ASMR, Wang & Söderström, WhisperingLife ASMR

Bob Ross Purple Mountain Range

"Purple Mountain Range" (1992) av Bob Ross (född 1942). Ross var en amerikansk konstnär, konstinstruktör och programledare för programmet ”The Joy of Painting” (1983-1994). ® Bob Ross name and images are registered trademarks of Bob Ross Inc. © Bob Ross Inc. Used with permission.

”Intertwine” från ”Oddly Satisfying Series” av Andreas Wannerstedt

"Artificial Skin for Mobile Devices" (2019) av Marc Teyssier

ArkDes är stängt till den 14 april. Konstig känsla känns bra kommer, när museet öppnar, att visas till den 1 november. 


Ämnen: ASMR

Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman