2013-05-30 11:42Pressmeddelande

Eurovisions klänningar visas på THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER - From the Sidewalk to the Catwalk

null

De spektakulära haute couture-klänningar som bars av programledaren Petra Mede under Eurovision Song Contest, designade av Jean Paul Gaultier och resultatet av fler än 1 000 timmar utsökt handarbete, kommer att vara en fast del av sommarens stora utställning på Arkitektur- och designcentrum.


Jean Paul Gaultier har en stor kärlek till Sverige och den svenska kulturen - schlager inte minst. Nu står det klart att klänningarna kommer att visas på sommarens stora utställning THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER, From the Sidewalk to the Catwalk. De unika handgjorda klänningarna är resultatet av fler än 1 000 timmars arbete och krävde 10 sömmerskor för att skapa.


Klänningarna kommer att visas vid sommarens utställning, som ger en unik chans att se Gaultiers haute couture på nära håll. I utställningen, som kan betraktas som en installation snarare än en retrospektiv modeutställning, visas över 120 originalkreationer från både haute couture och konfektionskollektioner, från tidigt 1970-tal och framåt. De flesta av plaggen har aldrig tidigare visats i Sverige och utställningen bjuder på privata inlån från bland andra Madonna och Pedro Almodóvar. Tv program, filmer, videoklipp, inspelningar från modevisningar, skisser och foton tagna av kända modefotografer och konstnärer som till exempel Andy Warhol, David LaChapelle och Cindy Sherman finns också att se. Stockholm är utställningens enda uppehåll i Skandinavien.


THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER - From the Sidewalk to the Catwalk visas mellan 15 juni och 22 september på Arkitektur- och designcentrum. Utställningen är producerad av Montreal Museum of Fine Arts i samarbete med Maison Jean Paul Gaultier.


För pressbilder och pressinformation:
Emilia Wängelin
+ 46 (0) 73 824 12 52, + 46 (0) 8 555 404 48
emilia.wangelin@isobar.com

Vänligen notera datumet för presskonferens:
Torsdag den 13 juni på Skeppsholmen.
Ackreditering kommer att krävas.
Anmäl intresse via emilia.wangelin@isobar.com
+46 (0) 73-824 12 52, +46 (0) 8-555 404 48
En officiell inbjudan följer.


Mer information

www.arkitekturmuseet-gaultier.com


Biljetterna finns att köpa i förhand på
Ticnet

Hitta hit
Arkitektur- och designcentrum
Exercisplan 4 – Skeppsholmen, Stockholm

Vad är haute couture?
Haute couture är en form av sömnadskonst som regleras av Chambre Syndicale de la Couture Parisienne och visas exklusivt i Paris. Varje couture-hus måste uppfylla specifika krav vad gäller plaggens tillverkning, presentation och försäljning. Till skillnad från prêt-à-porter, som produceras industriellt, är couture ett avancerat konsthantverk vars unika objekt är resultatet av exceptionell teknisk skicklighet. Bakom vissa kreationer ligger det hundratals arbetstimmar. Alla delar av ett couture-plagg – från broderi och spetsarbeten till tillbehör och den slutgiltiga formen – måste utföras för hand. Haute couture får visserligen mycket uppmärksamhet i media men allmänheten får sällan tillgång till den.


Om Arkitektur- och designcentrum

Arkitektur- och designcentrum, f d Arkitekturmuseet, är en mötesplats med uppdrag att öka kunskapen och intresset för arkitekturen och formens betydelse. Den 1 maj trädde regeringens beslut om ny inriktning och namnbyte för Arkitekturmuseet i kraft. Mer info: www.arkdes.se


Photo: Mikki KunttuOm ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman