2008-09-11 21:25Pressmeddelande

Den elfte arkitekturbiennalen i Venedig

Den elfte arkitekturbiennalen i Venedig

Den 14 september öppnar arkitekturbiennalen i Venedig. Årets tema är Out There. Architecture Beyond Building. Evenemanget pågår till den 23 november och huvudkommissarie är Aaron Betsky, tidigare chef för NAI, (Nederländernas arkitekturinstitut) Rotterdam och sedan dess chef vid Cincinnati Art Museum.

Enligt Betsky är arkitektur inte bara byggnader. Han menar att vi behöver ett vidare synsätt där ett bredare fält av konst, inredning, landskap, film och litteratur kan bidra till att förstå vår ständigt föränderliga värld och skapa en arkitektur som hjälper oss att begripa den värld vi lever i.

I Arsenalens utställning presenteras projekt som inte är byggnader men som har en stark koppling till arkitektur, det kan vara tvärdisciplinära arbeten mellan arkitektur, vetenskap, konst och design. Från Sverige är Bengt Sjölen inbjuden som arbetar tillsammans med det Budapest-baserade kontoret Aether architecture och det rörliga spegelsystemet Aleph presenteras.

I den italienska paviljongen pågår utställningen "Experimental Architecture" dit International Festival som består av arkitekten Tor Lindstrand och koreografen Mårten Spångberg bjudits in. De arbetar i gränslandet mellan arkitektur och performance och visar en installation där jordgubbsdoft spelar huvudrollen.

I den nordiska paviljongen visas "Architect Sverre Fehn - intuition - reflection - consctruction", Norges officiella bidrag till biennalen. Utställningen kan ses som ett hommage till arkitekten Sverre Fehn. Det är en överenskommelse sedan lång tid tillbaka mellan Finland, Norges och Sveriges arkitekturmuseer, vilka gemensamt ansvarar för presentationerna i denna paviljong. Sverre Fehn har ritat utställningspaviljongen som stod färdig 1962 och allmänt räknas som den vackraste byggnaden på biennalen. Han är en av Nordens mest bemärkta arkitekter, en av de få som fått arkitekturens Nobelpris - Pritzkerpriset 1997. Bland hans främsta verk räknas tre utställningspaviljonger, Norges paviljong vid världsutställningen i Bryssel, den nordiska paviljongen i Venedig och paviljongen för tillfälliga utställningar vid Nasjonalmuseet för Kunst, Arkitektur och Design -Arkitekturmuseet i Oslo som invigdes i mars i år.

Vid de tre senaste arkitekturbiennalerna har de tre nordiska arkitekturmuseerna producerat en gemensam utställning, medan man har turats om med sam-ordning. Nu prövas ett nytt koncept med ett land som avsändare, vid nästa biennal, år 2010, är det Sveriges tur.

Sist men inte minst har den svenska sångensemblen Vokalharmonin, under ledning av dirigent Fredrik Malmberg, fått det prestigefyllda uppdraget att inviga Arkitekturbiennalen i Venedig. Man ska framföra musik av Luigi Nono och Giovanni Gabrieli, två stora tonsättare från Venedig.

FÖR MER INFORMATION: www.labiennale.org/it

 


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman