2014-05-07 16:19Pressmeddelande

CYKEL/BIKE - ny utställning

null

Mellan den 19 juni- 5 oktober visar Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen en stor utställning om cykeln, ett av våra mest älskade designobjekt. Som passion, modeaccessoar, livsstil, transportmedel, ikoniskt objekt och som en möjlig del av vår framtida samhällsplanering – här får allt plats.

 

Vår moderna historia

Utställningen Cykel handlar om ett av våra mest älskade designobjekt – nu, då och i framtiden. Här ryms allt från trender, ny teknologi, ergonomi och sociala och kulturella händelser som allt avspeglas i cykelns evolution.

Under utställningsperioden kommer cykeln att studeras, debatteras och aktiveras för att skapa insikter och generera nya idéer för både vardagscyklister, designintresserade, cykelaktivister och stadsplanerare. Nu, då, och i framtiden. I Stockholm, Sverige och med globala utblickar.

Cykelaktiviteter hela sommaren 

Under sommaren sker en rad programaktiviteter som ett gnisslande nav på Skeppsholmen. 
Vill du lära dig cykla säkert, gå på filmfestival, bygga cykelsmycken eller cykla i ottan.
Vi har programaktiviteter som aktiverar och stimulerar både stora och små. För den som vill få hjälp att fixa sin hoj inför sommaren finns Cykelköket - Ett annorlunda kök där det inte lagas mat - utan cyklar. Cykelköket är på plats tisdagar och helger i juni, augusti och september. Läs mer: http://www.arkdes.se/articles/cykel/cykelkoket


Tre exempel från utställningen:

Känd som ”Tillie the Terrible Swede” och ”The female champion of the world” skördade den svenska emigranten Tillie Anderson otaliga segrar på 1890-talets amerikanska cykeltävlingar. På sin Thistle-cykel och i egenhändigt sydda tights blev hon snart en symbol för en ny och mer självständig kvinnoroll (se bild).

Som en avknoppning från Volvos produktutveckling blommade drömmen om kompositcykeln Itera upp på 1980-talet. Berömd som det totala misslyckandet kom Itera genom sin aggressiva marknadsföring och vågade färgpalett samtidigt att lägga grunden för cykelns nutida roll som livsstilsattribut och designaccessoar.

Länge har bilen varit förhärskande i gaturummet och trafikplaneringen. Men något är på väg att hända. Hamburg, Tysklands näst största stad, satsar på att göra innerstaden bilfri till 2034. Kan Stockholm och Sverige följa i dess fotspår?

Utställningen visas mellan den 19 juni - 5 oktober.I samarbete med Crescent och Monark.


Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman