2019-09-04 11:55Pressmeddelande

Cruising Pavilion: Arkitektur, gaysex och cruisingkultur öppnar 20 september.

Cruising Pavilion: Arkitektur, gaysex och cruisingkultur. Öppnar 20 september på ArkDes. Med tillstånd av Cruising Pavilion."Urinal Proximity". Cruising Pavilion: Arkitektur, gaysex och cruisingkultur. Öppnar 20 september på ArkDes. Med tillstånd av Cruising Pavilion.

Utställningen Cruising Pavilion: Arkitektur, gaysex och cruisingkultur utforskar sexualitet, arkitektur och cruisingkulturens roll i samhället. Genom verk av internationella arkitekter, formgivare och konstnärer lyfts begreppet ”cruising” som används för att beskriva homosexuellas sökande efter sex på allmänna platser och nu även genom digitala medier. Utställningen belyser relationen mellan cruising och staden och dess kapacitet att inrymma nya sätt att tänka, leva, älska, mötas och inkluderas.

Utställningen bygger på ett tvåårigt forskningsprojekt av kuratorkollektivet Cruising Pavilion: Pierre-Alexandre Mateos, Rasmus Myrup, Octave Perrault och Charles Teyssou. Den första utställningen öppnade i Venedig (Spazio Punch) 2018, och 2019 öppnade en andra utställning på Ludlow38 (Goethe Institut) i New York. Cruising Pavilion: Arkitektur, gaysex och cruisingkultur på ArkDes, ett kuratoriellt projekt med James Taylor-Foster (intendent för samtida arkitektur och design på ArkDes), utgör projektets kulmen.

Cruising har varit en urban aktivitet som ägt rum i staden – i parkerna, på offentliga toaletter och parkeringsplatser men även i lokaler avsedda för ändamålet som sex- och bastuklubbar. Men cruising är mer än så och den omfattar fler än män och homosexuella. Den traditionella cruisingen har utvecklats och en kombination av appar, stadsutveckling och kommersialiseringen av HBTQ+-kulturen (homo- och bisexuella, trans- och queerpersoner) har lett till en fortsatt anpassning av de traditionella platserna för cruising.

”Vi är glada över att kunna sammanfatta vårt projekt om gaysex och arkitektur med en utställning på ArkDes”, säger Cruising Pavilion, som består av kuratorerna Pierre-Alexandre Mateos och Charles Teyssou, konstnären Rasmus Myrup och arkitekten Octave Perrault. De fortsätter: ”Gaysex är i praktiken frånvarande i det arkitektoniska samtalet. Vi hoppas på en större förståelse för cruising i all dess komplexitet, och på att designers med tiden kommer att göra mycket mer för sexualiteten.”

 Utställningen är en djupdykning i en kultur och ett projekt som ger ledtrådar och förnimmelser av cruising som en upplevelse. Vi är enormt stolta över att presentera Cruising Pavilion i vårt utställningsrum Boxen, som är en plats för experimentella och utforskande utställningar som visar samtida design och arkitektur”, säger Kieran Long, överintendent på ArkDes.

Utställningen består av en bred samling konstnärer och designers – bland andra Victoria Colmegna, Dyke On, General Idea, Carlos Reyes samt Hannah Quinlan och Rosie Hastings – och innehåller även verk av intersektionella aktörer som Andreas Angelidakis, Diller Scofidio + Renfro, Andrés Jaque, Trevor Yeung, Madelon Vriesendorp och Robert Yang.

Cruising Pavilion på ArkDes är en en del av ett kuratoriellt projekt av Pierre-Alexandre Mateos, Rasmus Myrup, Octave Perrault, Charles Teyssou med James Taylor-Foster.

Medverkande:
Andreas Angelidakis
Monica Bonvicini
Tom Burr
Shu Lea Cheang
Victoria Colmegna
Earl Combs + Steve Ostrow
Etienne Descloux
Diller Scofidio + Renfro
DYKE_ON
Pol Esteve + Marc Navarro
General Idea
Robert Getso
Horace Gifford
Sidsel Meineche Hansen
Nguyen Tan Hoang
Andrés Jaque (Office for Political Innovation)
Studio Karhard
Ann Krsul + Amy Cappellazzo + Alexis Roworth + Sarah Drake
John Lindell
Henrik Olesen
Puppies Puppies (Jade Kuriki Olivo)
Hannah Quinlan + Rosie Hastings
Carlos Reyes
Prem Sahib
Jaanus Samma
S H U I (Jon Wang + Sean Roland)
Max Sohl + Paul Morris
Charles Terrell + Bruce Mailman
Tommy Ting
Madelon Vriesendorp
Steven Warwick
Robert Yang
Trevor Yeung

Utställningen visas i Boxen på ArkDes 20 september – 10 november. Fri entré.

Utställningen innehåller starka bilder och filmer med sex och rekommenderas ej för personer under 15 år.

Cruising Pavilion: Pierre-Alexandre Mateos, Rasmus Myrup, Octave Perrault, Charles Teyssou
Utställningskurator på ArkDes: James Taylor-Foster
Assisterande producent: Elisabet Norin
Redaktör (svenska): Annie Jensen
Ljussättning: El & Scenteknik AB
Installation: Markus Eberle, Stefan Mossfeldt
Producent (program): Elisabet Schön
Grafisk identitet: Studio Reko

______

Vernissage

Cruising Pavilion: Arkitektur, gaysex och cruisingkultur
20 september kl. 17–22

Program
17–17.45: Samtal i Auditoriet: The Architecture of Cruising med Michael Bullock (moderator), Pierre-Alexandre Mateos (curator för utställningen), Rasmus Myrup (curator för utställningen), Octave Perrault (curator för utställningen), Charles Teyssou (curator för utställningen) och James Taylor-Foster (curator för utställningen och intendent för samtida arkitektur och design på ArkDes).

18–18.15: Invigning av utställningen Cruising Pavilion i Boxen på ArkDes med Kieran Long, överintendent på ArkDes, och kuratorerna.

19–22: Musik med DJ Dgeral

________

Från pissoarer till paddor: Cruisingens historia

Fredag 27 september kl 17-22, ArkDes

I samarbete med Cinema Queer presenterar ArkDes en helkväll i cruisingens fotspår med specialcurerade kortfilmsprogram, samtal om cruising som motstånd, visningar, bar & musik. I Från pissoarer till paddor: Cruisingens historia presenterar vi det smutsiga, det intima, det politiska, det nakna och det förlösande i makten och motståndet som cruising representerar. I samarbete med Cinema Queer.

Utställningen Cruising Pavilion: Arkitektur, gaysex och cruisingkultur utforskar sexualitet, arkitektur och cruisingkulturens roll i samhället. Genom verk av internationella arkitekter, formgivare och konstnärer lyfts begreppet ”cruising” som används för att beskriva homosexuellas sökande efter sex på allmänna platser och nu även genom digitala medier. Utställningen belyser relationen mellan cruising och staden och dess kapacitet att inrymma nya sätt att tänka, leva, älska, mötas och inkluderas.

Kontaktperson för intervjuer:
Maria Östman
Presskontakt:
Maria.ostman@arkdes.se
+46 (0)73 273 36 00


Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman