2015-01-09 10:40Pressmeddelande

Constructing Worlds – Photography and Architecture in the Modern Age

null

Constructing Worlds, som nyligen utsågs till årets bästa utställning i The Guardian samlar verk av 18 fotografer från 1930-talet och fram till modern tid, som alla har förändrat vårt sätt att se på arkitektur. Följ med på en världsomspännande resa: från New Yorks första skyskrapor, via kolonialbyggnader i Kongo till ett ockuperat höghustorn i Caracas. I ett svenskt tillägg till Constructing Worlds visas verk ur ArkDes egna samlingar av arkitekturfotografi. 

Utställningen Constructing Worlds bjuder på över 250 verk, som visar på fotokonstens förmåga att avslöja vårt samhälles dolda sanningar.

Bland de medverkande fotograferna återfinns exempelvis Berenice Abbott, Walker Evans, Julius Shulman, Hélène Binet, Hiroshi Sugimoto, Andreas Gursky, Nadav Kander och Iwan Baan. Verken återger bland annat byggnader av arkitekter som Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Aldo Rossi, Charles och Ray Eames och Daniel Liebeskind.

Pressvisning 19 februari kl.10.30 av Constructing Worlds och det svenska tillägget 
I blickfånget – foto från ArkDes samlingar.

O.S.A till maria.ostman@arkdes.se eller 073-273 36 00.

ArkDes samling av arkitekturfotografi

ArkDes har Sveriges största samling av arkitekturfotografi med närmre 600 000 bilder. I det svenska tillägget till Constructing Worlds visas verk ur samlingarna, oftast fotografernas originalkopior. Däribland finns CG Rosenbergs fotografier av Eskilstuna badhus som visades på MOMA redan 1932 i Modern Architecture - International Exhibition en utställning som kom att definiera begreppet ’International Style’. I Kerstin Bernhards bilder från Hotell Malmen på 1950-talet, har arkitekturen av Georg Varhelyi och Carl-Axel Acking fått agera fond. Som modefotograf var hon en av de första kvinnorna i en mansdominerad genre. 


Utställningen är curerad av Barbican i samarbete med ArkDes.

Utställningen visas 20 februari–17 maj 2015.

 

 

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängt


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman