2022-10-31 06:44Pressmeddelande

Boken Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt prisas av Svensk Bokkonst

Cred: Malmsten Hellberg.Cred: Malmsten Hellberg.

ArkDes bok Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt, formgiven av Malmsten Hellberg, belönas med Svensk Bokkonsts diplom 2022. Boken bygger på omfattande arkivforskning och syftar till att uppmärksamma och tillgängliggöra innehållet i Lewerentz unika samling på ArkDes. Förra året fick boken två ärofyllda priser i Svenska Designpriset: silver i kategorin redaktionellt, print, bok och juryns pris. Financial Times utsåg boken till en av årets bästa böcker om arkitektur och design 2021.

I fokus för utmärkelsen och diplomet från Svensk Bokkonst står hög kvalitet genom bokproduktionens alla led, från formgivning och typografi till tryckteknik, bindning och papperskvalitet. Motiveringen löd:

”En monumental och samtidigt behagligt inbjudande bok. Formgivningen vägleder på ett elegant sätt i detta komplexa material. Ett arbete utfört med perfektion in i minsta detalj. Ett praktverk!”

Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt. Utställning och ny bok Utställning: 1 oktober 2021 - 28 augusti 2022. Ny bok: mitten av maj. Utställningen om Sigurd Lewerentz öppnar den 1 oktober och i början av maj släpps ett riktigt praktverk skriven av ArkDes intendent Johan Örn och överintendent Kieran Long. Boken, som innehåller nytagna bilder av Johan Dehlin, ges ut på svenska och engelska av Park Books och finns tillgänglig i handeln från mitten av maj. Boken är designad av den prisvinnande designduon Malmsten Hellberg och innehåller över 700 sidor med skisser, fotografier och modeller, utöver utdrag från Lewerentz egna, personliga arkiv och bibliotek.
Boken är designad av den prisvinnande designduon Malmsten Hellberg och innehåller över 700 sidor med skisser, fotografier och modeller, utöver utdrag från Lewerentz egna, personliga arkiv och bibliotek. Foto: Johan Dehlin.

Boken om Lewerentz liv och verk innehåller över 700 sidor med skisser, fotografier och texter. Sigurd Lewerentz, Sveriges kanske mest ansedde arkitekt genom tiderna, betraktas även internationellt som en av de betydelsefullaste förgrundsfigurerna inom den europeiska modernistiska arkitekturen. Om denne gåtfulle arkitekt och hans livsverk handlar ArkDes omfångsrika monografi, som publicerades i maj 2021 i samarbete med Park Books. Boken innehåller en stor mängd aldrig tidigare visade ritningar och skisser från Lewerentz samling på ArkDes.

Redaktörer är Kieran Long, överintendent på ArkDes, och Johan Örn, intendent för samlingarna på ArkDes, och Mikael Andersson, arkitekturhistoriker och kritiker.

Boken, som är utgiven både på svenska och engelska är formgiven av den prisbelönta designduon Malmsten Hellberg och innehåller nya fotografier av alla Lewerentz viktigaste verk, tagna av arkitekten och arkitekturfotografen Johan Dehlin.

I maj kommer den hittills mest omfattande boken om Lewerentz liv och verk – över 700 sidor med skisser, fotografier och texter. Sigurd Lewerentz, Sveriges kanske mest ansedde arkitekt genom tiderna, betraktas även internationellt som en av de betydelsefullaste förgrundsfigurerna inom den europeiska modernistiska arkitekturen. Om denne gåtfulle arkitekt och hans livsverk handlar ArkDes nya och omfångsrika monografi, som publiceras i maj 2021 i samarbete med Park Books. Boken innehåller en stor mängd aldrig tidigare visade ritningar och skisser från Lewerentz samling på ArkDes.
Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt
Publicerad av Park Books i samarbete med ArkDes
Red. Kieran Long, Johan Örn, Mikael Andersson.
FormgivningMalmsten Hellberg
Fotografi: Johan Dehlin, Per Myrehed, Kalle Sanner

Förstautgåvan, 2021 (inbunden). Andra utgåvan 2022 (inbunden).
712 sidor, 23 x 30 cm, ca 3,5 kilo
ISBN: 9789187447174
Storlek: 230 x 300 mm
Sidor: 720

I Sverige säljs boken via bokhandeln Konst-ig.

För mer info:
Maria Östman maria.ostman@arkdes.se Tel: 073-273 36 00. 

 

 Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman

Relaterade presskit