2016-04-16 10:57Pressmeddelande

Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år. Öppnar idag.

null

Varför är det så svårt att hitta bostad? Hur kunde det bli så här? Hur ska vi lösa krisen?
Utställningen Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år tar ett helhetsgrepp på en av samtidens mest brännande frågor: Bostadskrisen.

Visas: 16 april - 8 jan

Bostadskriser är inget nytt. Större delen av 1900- och 2000-talen har präglats av bristen på bostäder. Bo. Nu. Då: Bostadfrågor och svar under 99 år skildrar problem och lösningar på bostadskriser från 1917 till idag och vidare in i framtiden. Utställningen blickar också framåt och samlar de allra senaste försöken på att hitta lösningar i vår egen samtid. Utställningen öppnar 16 april 2016.

– Efter den här utställningen ska man känna att detgår att förändra, det går att tänka nytt, det går att göra saker, säger Dan Hallemar, projektledare för utställningen Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år.

Bostadsfrågan är en av samtidens mest omdiskuterade. Men hur ser svaren ut? Och vad kan vi lära oss av de svar som historien gett för att hitta framtida bostadslösningar? Under 1900-talet har flera olika mediciner prövats för att skapa ett bra boende för alla i Sverige. Vad gjorde till exempel politikerna 1931 när Sverige hade Europas sämsta bostadsstandard? Hur reagerade staten 1964 när 150 000 personer stod i bostadskö i Stockholm och vad gör man idag när det är 500 000? Hur gick debatten förr och vilka var argumentet? Vem bestämde då och vem bestämmer idag?

I utställningen visas exempel på arkitektoniska och designmässiga svar på bostadskriser genom tiderna, mycket baserat på material ur ArkDes rika samlingar. Här kan du bland annat se hus formade som stjärnor i Gröndal 1946, villor staplade på höjden i Göteborg 1960, tillfälliga nödbostäder i Stockholm 1917. Men här finns också exempel på de allra senaste förslagen på bostadslösningar i vår samtid, till exempel Snabba hus i Högdalen.

Vad kan besökaren se och göra. Några exempel från utställningen:
- Titta på framtidens boende med 3D virtual
reality-glasögon.
- Se modell av Hemnethemmet, ett hus baserat på vad svenskarna söker mest efter på Hemnet.
- Stig in i Better Shelter – Flyktingboendet som idag används för att förbättra livet för tiotusentals människor på flykt.
- Testa var du har råd att köpa hus idag och jämföra 80 år tillbaka i tiden.
- Besöka ett hem från 1917 där 2 vuxna och 11 barn bodde.
- Se statistik på bostadsbyggandet i relation till befolkningsförändring i Sverige.
- Förslag på hur man kan bygga 500 000 nya bostäder i befintliga villaområden.
– Bygg ett drömhem och ta en bild.

Program 2016/2017
ArkDes bostadsutställning Bo. Nu. Då. är del av ett större bostadstema med seminarier, debatter och en avslutande festival. Här är ett urval av programmen:

31 maj: ArkDes Opinion: Social Housing

3-4 juni: Bo. Nu. Då: Kiruna Att bygga stad! För vem och hur? Vilka faktorer behövs för att uppnå en anständig kvalitet i det offentliga rummet där demokratiska värden varit en utgångspunkt för den nya staden?

16 september: ArkDes Opinion: Förtätning

29 september: Bo. Nu. Då: Malmö. För vem och hur byggs det?

11 oktober: Boksläpp, Staden som vara.

25 oktober: ArkDes Opinion: Marknadshyror.

8 november: ArkDes Opinion: BOB – billigt och bra?

13-14 januari 2017: Bo. Nu. Då: Festival. Seminarier, workshops, samtal, debatter, i bostadsfrågans tecken kopplat till makt och ansvar. Hur bygger vi bostäder som folk har råd att bo i? Hur skapar vi hållbara samhällen och städer som även inkluderar barnen?

Under våren publiceras även Flyktingbarometern i samarbete med MILKO - intervjuer med flyktingar som precis kommit till Sverige. Hur de ser på sitt boende.

Alla aktiviteter kommer att dokumenteras och samlas i den avslutande summerande publikationen: ArkDes Resumé: Bo. Nu. Då. som publiceras sommaren 2017.

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman