2012-11-08 09:00Pressmeddelande

Arkitekturmuseets Pepparkakstävling 2012

null

Nu är temat klart för Arkitekturmuseets årliga pepparkakshustävling.

Under rubriken ”Jag kan vara med! Baka din snilleblixt för en bättre vardag” inbjuds alla att lämna bidrag. Tillsammans med årets samarbetspartners Hjälpmedelsinstitutet och Utopia vill museet uppmana bagarna att ta fram sina kreativa idéer kring hur staden och vår vardag kan bli bättre för dig och mig, som en del av ett socialt hållbart samhälle. Nu är det dags att ta fram lösningen för morgondagens stad och presentera den i årets Pepparkakshustävling 2012.

Kanske har du grubblat på hur vägen till skolan kan bli enklare? Eller hur tunnelbanestationen borde se ut för att alla vi med rullstolar eller barnvagnar ska känna sig välkomna.

Under rubriken ”Jag kan vara med! Baka din snilleblixt för en bättre vardag” inbjuds alla att lämna bidrag. Tillsammans med Hjälpmedelsinstitutet och Utopia har museet ställt frågan till pepparkaksbyggarna: Hur kan staden och miljön du lever och bor i bli bättre för dig, din kompis eller kanske din farfar och framförallt - hur kan det bli så bra som möjligt för oss alla tillsammans? Går det att baka ett verk som funkar för alla generationer, funktioner och konstellationer?

- Pepparkakshusutställningen är både omtyckt och välbesökt och då vill vi passa på att uppmärksamma en angelägen fråga i jultider. På ett väldoftande, lekfullt men ändå seriöst sätt låter vi branschen och våra yngre besökare enas kring en viktig fråga. Dessutom får deltagarna också öva sig på att omvandla en idé till verklighet - precis som arkitekter och designers jobbar i en process, säger projektledare Lotta Granqvist på Arkitekturmuseet.

- Jag tycker att pepparkaksutställningen lyfter ett angeläget perspektiv i år, säger Jan Grönlund, direktör på Hjälpmedelsinstitutet. Vi arbetar dagligen med kunskap som kan bidra till ett bättre samhälle för människor med funktionsnedsättning och nu ska det bli spännande att se vilka kreativa idéer som kommer fram här.

Och Iki Gonzalez Magnusson, projektledare och initiativtagare till Utopia tillägger:

Hur kul är kulturen om inte alla kan vara med? Det här är ett angeläget ämne för oss som arbetar för ett kulturliv och en stad som ska tillhöra, skapas och formas av alla.

Fakta
Alla bidrag kommer att ställas ut på Arkitekturmuseet mellan 28 november och 6 januari. Inlämning av bidragen sker 23-25 november. De tävlande delas in i fyra kategorier: Arkitekter, Bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. En specialsammansatt jury kommer att utse en vinnare i varje kategori och även hederspriser delas ut.

Prisutdelningen äger rum söndagen den 16 december kl 15.00. Pris utgår även till publikens favorit och mellan den 28 och 15 december går det att rösta på plats i museet eller via webben www.arkitekturmuseet.se.

Utopia är en ideel förening som jobbar för ett kulturliv som tillhör, skapas och formas av alla. Ett kulturliv som inte hindrar eller begränsar på grund av platser, tillvägagångssätt eller attityder.

Hjälpmedelsinstitutet är ett nationellt kunskapscentrum vars arbete bidrar till ett bättre samhälle för människor med funktionsnedsättning.

Ägare är staten och Sveriges Kommuner och Landsting. www.hi.se

Mer info: http://www.arkitekturmuseet.se/utstallningar/pepparkakshus2012/

Pressbilder

Vinnare 2010:http://www.arkitekturmuseet.se/pressrum/pepparkakshus-2010/

Vinnare 2009: http://www.arkitekturmuseet.se/pressrum/prepparkakshus_2009/

Kontakt:

Lotta Granqvist. Projektledare Arkitekturmuseet, lotta.granqvist@arkitekturmuseet, tel: 08-587 270 58

Maria Östman; Kommunikationsansvarig Arkitekturmuseet, maria.ostman@arkitekturmuseet.se tel: 08-587 270 89, 073-273 36 00

Johanna Grönkvist, Pressansvarig, Hjälpmedelsinstitutet, Tel: 08 - 620 18 33, 070-544 29 49

Iki Gonzalez Magnusson, Projektledare och initiativtagare Utopia, iki@utopias.se 0705-44 68 85



Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman