2013-02-13 11:00Pressmeddelande

Arkitekturmuseet visar Jean-Paul Gaultier 2013

null

THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER -
From the Sidewalk to the Catwalk 

Arkitekturmuseet i Stockholm presenterar utställningen THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER - From the Sidewalk to the Catwalk 15 juni – 22 september 2013.
För första gången i Sverige får publiken möjlighet att uppleva Gaultiers haute couture på nära håll. Det är den enda chansen att få se utställningen i Skandinavien.

Jean Paul Gaultier har varit tongivande inom mode de senaste 35 åren, med vågade avantgardekreationer och design i världsklass. Denna första internationella utställning av den franske modeskaparen är en spektakulär sammanställning av hans omfattande verk. Utställningen är producerad av Natalie Bondil, ansvarig curator och museichef, och curator Thierry-Maxime Loriot från Montreal Museum of Fine Arts i samarbete med Maison Jean Paul Gaultier i Paris. Utställningen väcker hela Jean Paul Gaultiers värld till liv och ger besökaren en unik chans att få komma nära inpå såväl haute couture, som scenkläder till teater och film.

Lena Rahoult, Arkitekturmuseets museichef kommenterar:

"I Jean Paul Gaultiers folkliga framtoning och gränsöverskridande skaparglädje ligger ett mycket kraftfullt budskap till samhället. En inspirerande värld där alla kan hävda sin egen identitet utan diskriminering och fördomar. Vi är stolta över att kunna bjuda in publiken till den här modeutställningen som är en naturlig del av museets form och designuppdrag."

From the Sidewalk to the Catwalk

THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER - From the Sidewalk to the Catwalk kan betraktas som en installation snarare än en retrospektiv modeutställning. Här visas över 120 originalkreationer från både haute couture och konfektionskollektioner, från tidigt 1970-tal och framåt. De flesta av plaggen har aldrig tidigare visats i Sverige och utställningen bjuder på privata inlån från bland andra Madonna och Pedro Almodóvar. Tv-program, filmer, videoklipp, inspelningar från modevisningar, skisser och foton tagna av kända modefotografer som till exempel David LaChapelle, och konstnärer Andy Warhol och Cindy Sherman finns också att se.

I multimediautställningen ingår även trettio unika skyltdockor som alla bär spektakulära peruker och huvudbonader skapade av Odile Gilbert, hårstylist och grundare av Atelier 68 i Paris. Dessa dockor väcks till liv genom tekniskt sinnrik audiovisuell projicering och får förvånansvärt verklighetstrogna, interaktiva ansikten. Bakom den lekfulla produktionens design står Denis Marleau och Stéphanie Jasmin från UBU/Compagnie de création från Montreal i Kanada. Ett dussintal kända personer, däribland Gaultier själv, har lånat ut sina ansikten till de interaktiva dockorna, flera har även lånat ut sina röster till projektet. Skyltdockorna har i sin tur skapats av Jolicoeur International från Kanada medan scenografin är signerad Projectiles från Paris.

Utställningen, som visas på Arkitekturmuseet mellan den 15 juni – 22 september, produceras av Montreal Museum of Fine Arts i samarbete med Maison Jean Paul Gaultier.

Katalog

Katalogen är publicerad av Montreal Museum of Fine Arts under ledning av Thierry-Maxime Loriot och i samarbete med bokförlaget Abrams. Det är den första monografin om Jean Paul Gaultier.

Öppettider: tis 10-20, ons-sön 10-18.

Entré: 120 Kr
Besökare under 19 år fri entré
Stockholmskortet - Fri entré
Reducerat pris 100 kr för pensionärer, studenter och grupper på över 15 personer.

Arkitekturmuseet
Arkitekturmuseet är ett centrum för arkitektur, form och design. Vårt uppdrag är att ta ett helhetsgrepp om vår gestaltade miljö och öka kunskapen och intresset för arkitekturen och formens betydelse i samhället. Utgångspunkten är att berätta hur arkitektur, design och form påverkar din och min dagliga livskvalitet, som ett viktigt led i ett socialt hållbart samhälle. Våra ämnen berör dig och mig varje dag.


För pressbilder, pressinformation och intervjuer:
Emilia Wängelin
+ 46 (0) 73 824 12 52, + 46 (0) 8 555 404 48
emilia.wangelin@isobar.com

Om museet och utställningen:
Maria Östman, Kommunikationsansvarig
+ 46 (0) 8 587 270 07, + 46 (0) 73 273 36 00
maria.ostman@arkitekturmuseet.se

Arkitekturmuseet, Skeppsholmen, Stockholm www.arkitekturmuseet.se

Mer information: http://www.arkitekturmuseet-gaultier.com/

Pressbilder finns att ladda ned här:http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/arkitekturmuseet


Fotograf: © Pierre et Gilles
Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman