2010-02-02 09:11Pressmeddelande

Arkitekturmuseet sätter fokus på Greta Magnusson Grossman

Greta Magnusson Grossman
Från Stockholm till Beverly Hills
10 februari-16 maj


Pressvisning 10 februari kl 11.30
Vernissage 10 februari kl 19
OSA senast 4 februari till press@arkitekturmuseet.se

Arkitekturmuseet sätter i vår fokus på en av de första kvinnorna inom svensk möbelarkitektur - Greta Magnusson Grossman. Utställningen spänner från början av hennes karriär, med möbeldesign och inredningar i 1930-talets Stockholm, till experimentella villor på Los Angeles sluttningar på 60-talet. Samtidigt visar vi en utställning med byggnader av Claesson Koivisto Rune och arrangerar DesignBoost på temat Design for Life.

Med Från Stockholm till Beverly Hills presenterar Arkitekturmuseet historien om en av Sveriges mest originella, och samtidigt mest okända, arkitektkarriärer. Greta Magnusson Grossman gick från det ena banbrytande projektet till det andra. Från en karriär som ung, kvinnlig möbelformgivare med egen butik i Stockholm före andra världskriget, till ett namn inom Kaliforniens experimentella arkitekturvärld på 40-, 50- och 60-talen.

Under sin karriär i Kalifornien gjorde sig Grossman bland annat känd för att kunna bygga på omöjliga, sluttande tomter. Hon ritade också produkter för mer än ett dussin företag. Ett av hennes mest betydande arbeten är den trebenta golvlampan Grasshopper för belysningsföretaget Ralph O. Smith. Bland hennes uppdragsgivare märks också beställare av villor och möbelföretag som Barker Brothers Co och Glenn of California.

Utställningen visar en översikt av Grossmans arbeten över en tidsperiod av trettio år, verk som karaktäriseras av enkelhet, humor och experimentlusta i nya material. Bland annat visas betydande exempel av möbler och armaturer, modeller och textilier, filmklipp och fotografier av bland andra Julius Shulman och John Hartley.

I samband med utställningen publiceras boken Greta Magnusson Grossman - A Car and Some Shorts med Andrea Codrington som huvudförfattare. Det är den första större publikationen om Greta Magnusson Grossmans liv och verk. Den innehåller ett stort bildmaterial av fotografier, ritningar och skisser samt en kronologisk förteckning över hennes verk.

Utställningen är ett samarbete mellan Arkitekturmuseet och R20th Century Gallery, New York.

Claesson Koivisto Rune. Illuminated by Wästberg
10 februari-28 mars


Vernissage onsdag den 10 februari kl. 18.30

Claesson Koivisto Rune har de senaste femton åren seglat upp som ett av Sveriges intressanta och internationellt mest uppmärksammade arkitektkontor. Deras arbete rör sig från möbelformgivning och inredningar, till produktdesign och arkitektur. I februari öppnar Arkitekturmuseet en utställning där ett tiotal av kontorets arkitekturprojekt presenteras i detalj. Bland byggnaderna finns allt ifrån storskaliga stadskvarter som Kista Nod till mer finskaliga privatbostäder som Kråkmora Holmar och Espina de Cruz.

DesignBoost
11 februari-7 mars

Den 11-12 februari gästas Arkitekturmuseet av DesignBoost, där ett sjuttiotal arkitekter, designers och forskare möts kring temat Design for Life. Vi bjuder på workshops för inbjudna och öppna föreläsningarna. Utöver det intensiva tvådagarsprogrammet visas en utställning med exempel på holistisk hållbar design. Utställningen pågår till den 7 mars.

Program i samband med utställningen om Greta Magnusson Grossman

A CAR AND SOME SHORTS
Onsdag 10 februari kl.17.30 i Hörsalen. Fri entré.
Andrea Codrington, designskribent och författare från New York, föreläser om Greta Magnusson Grossmans liv och verksamhet på bägge sidor Atlanten. Andrea har författat biografin i boken Greta Magnusson Grossman – A Car and Some Shorts.

VISUAL ACOUSTICS - The modernism of Julius Shulman
Tisdag 23 februari kl. 18 i Hörsalen. Pris 50 kr. Studenter fri entré.
En dokumentärfilm om den nyligen bortgångne fotografen Julius Shulman vars ikoniska bilder speciellt från Kalifornien har präglat uppfattningen om modern arkitektur. Förutom byggnader och design av Greta Magnusson Grossman fotograferade han verk av de flesta stora arkitekterna som Frank Lloyd Wright, Richard Neutra, Frank Gehry. Berättare: Dustin Hoffman. Språk engelska.

CASE STUDY HOUSES: Blueprints for Modern Living at Mid-Century and today.
Tisdag 9 mars kl. 18 i Hörsalen. Pris 50 kr. Studenter fri entré.
Föreläsning av konsthistoriker Elizabeth T. Smith, tidigare chefscurator vid Museum of Contemporary Art, Chicago och författare till böcker som Techno Architecture och Case Study Houses: The Complete CSH Program 1945—66. Språk engelska.

VISNING I SAMLINGARNA - Inredningar på 1930-talet
Tisdag 23 mars kl. 18 i Biblioteket. Fri entré
Stockholmsutställningen 1930 satte fart på diskussionen kring hemmets utformning. Bostadsundersökningar gjordes och många ritade enkla möbler för den moderna bostaden. Utställningar och tävlingar avlöste varandra. Vi visar exempel ur samlingarna på inredningar från tiden.

ALLMÄNNA VISNINGAR
Varje söndag under våren visar vi utställningen med Greta Magnusson Grossman. Visningen startar kl 14 och ingår i entrébiljetten.

BILDMATERIAL OCH ÖVRIG INFORMATION

www.arkitekturmuseet.se/press
Lösenord: media
Användarnamn: media

INFORMATION
Greta Magnusson Grossman
Karin Åberg Waern, Intendent Arkitekturmuseet, tel: 08-587 270 82
E-post: karin.abergwaern@arkitekturmuseet.se

Claesson Koivisto Rune & DesignBoost
Lars Fridén, Arkitekturmuseet, tel: 08-587 270 34.
E-post: lars.friden@arkitekturmuseet.se


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman