2011-02-10 08:55Pressmeddelande

Arkitekturmuseet LIVE – Framtidsstäder

Om fyrtio år kommer fyra av fem personer att bo i städer. De snabbast växande städerna ligger ofta i utvecklingsländerna. Vilka möjligheter och utmaningar innebär detta? Arkitekturmuseet LIVE 15-20 februari diskuterar framtidsstäder.  Det blir filmvisningar, fotoutställningar och samtal om framtidens städer i samarbete med Kungl. Tekniska Högskolan/Stadsbyggnadsakademien.

”Det sker en enorm inflyttning till världens storstäder. Det är en global utveckling som vi inte kan stoppa. Vi vill diskutera om det kan ses som en möjlighet eller som ett hot mot hela mänskligheten. Vår utgångspunkt är megastäder som Mumbai och Bogotá” säger Sandra Nolgren, programansvarig vid Arkitekturmuseet.

Tisdag 15 februari kl 18.00 visas filmen Mumbai disconnected med efterföljande diskussion. Filmen har kallats ”en komedi om infrastruktur” och tar upp frågor om trafik, medbestämmande och den globala klimatproblematiken.

Söndag 20 februari kl 13.00 visas filmen Bogotá – Change med efterföljande diskussion. Filmen beskriver en ovanlig borgmästares väg för att förändra sin stad, bland annat användes mimartister för att ändra trafikbeteenden Kan kultur förändra stadsutvecklingen? Vi diskuterar detta med America Vera Zavala, Pernilla Glaser med flera.

”Megastädernas expansion i Indien och Colombia påverkar klimatet och vår framtid. Men städerna utveckl för framtiden är även en utmaning för våra mindre städer i Norden. Vi lyfter fram ett nordiskt perspektiv med bland andra Tina Saaby, Köpenhamns stadsarkitekt och Susanne Lindh, Stockholms stadsbyggnadsdirektör” säger Monica Fundin Pourshahidi, koordinator hållbar samhällsutveckling vid Arkitekturmuseet.

Lördag 19 februari kl 14.00 diskuteras framtidens urbana liv i Norden med från Sverige, Norge och Danmark.

Hela veckan visas Håkan Elofssons fotografier i bildspelet Bombay Boulevard en mindre utställning om Kairos inofficiella sopåtervinning av Olof Löf.

Arkitekturmuseet LIVE 25 januari – 13 mars. Fri entré: Sju veckor med samtal, föredrag, utställningar, film och workshops. Vi bjuder in till en bred dialog om arkitektur, design och samhällsplanering.

Detaljerat program och livesändning

Pressbilder

Följ oss på facebook

Kontakt: : Sandra Nolgren 08 - 587 270 50 sandra.nolgren@arkitekturmuseet.se

Monica Fundin Pourshahidi 08 - 587 270 35 monica.pourshahidi@arkitekturmuseet.se

Anna Hult, KTH Stadsbyggnadsakademien 0709 - 90 31 16  anna.hult@abe.kth.se

Presskontakt Arkitekturmuseet LIVE: Ulla Tillgren, 070 588 08 53, press@arkitekturmuseet.se


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman