2011-02-03 14:40Pressmeddelande

Arkitekturmuseet LIVE – 48 timmar

Parallellt med möbelmässan och Stockholm Design Week 8 – 13 februari, öppnar Arkitekturmuseet under fem dagar och fyra kvällar för reflektion kring museets egen verksamhet och utveckling, med förlängda öppettider och fri entré inom ramarna för Arkitekturmuseet Live.

Under en 48 timmar lång workshop reflekterar ett femtiotal utövare, kritiker, curatorer och historiker inom arkitektur, design och konsthantverk över Arkitekturmuseets roll som institution och mötesplats. 48 timmar: ett museum om ett museum i ett museum.


”Vi vill ställa frågor kring hur Arkitekturmuseet kan fungera i en ny tid. De medverkande kommer att producera olika förslag på vad ett museum för arkitektur, form, design och stadsbyggnad kan innehålla. Tanken är att idéerna ska växa fram i dialog med besökarna.”

/Tor Lindstrand, en av initiativtagarna bakom 48 timmar

Utställningsrummet omskapas för att rymma fysiska installationer, kritik, produktion, seminarier, samtal, live-intervjuer och hemliga gäster. Veckans aktiviteter dokumenteras löpande och en serie förklarande och fördjupande videointervjuer produceras för publicering på projektets hemsida.

Detta händer på Arkitekturmuseet under 48 timmar:


Otto von Busch
flyttar för en dag in på museet med Institutet för Strategisk slöjd. Byggstudio undersöker klassificeringen av museets bibliotek och samlingar. Expeditionen för arkitektur och grafisk form utforskar institutionens spelregler. Konst & Teknik formger information i rummet och på webben under 48 timmar. Staffan Lundgren med gäster ställer frågan: Vad är egentligen ett museum? The New Beauty Council diskuterar institutionaliseringen av skönhet. Tidningen STAD gör en inventering av drömmen om öppenhet. Svensk standard skapar synopsis till en tv-serie om arkitektur.  Apolonija Šušteršič och Meike Schalk trycker ditt arkitekturbudskap på T-shirts. Testbedstudio bygger ett rum i rummet, en pyramid, en kritik och ett samtal. Tor Lindstrand och KTH Arkitekturskolan kartlägger medelklassen i Stockholm. Christina Zetterlund och Pontus Lindvall samtalar i och med en soffa.

48 timmar är initierat av Tor Lindstrand och Lars Fridén samt därefter utvecklat tillsammans med Magnus Ericson, sakkunnig design/koordinator, och Malin Zimm, sakkunnig arkitektur/koordinator, på Arkitekturmuseet.


48 timmar på webben
(hemsidan utformas av Konst & Teknik som en del av projektet 48 timmar): www.arkitekturmuseetlive.se/48t

Livesändning och info om Arkitekturmuseet LIVE, 25 jan-13 mars: http://www.arkitekturmuseetlive.se

Pressbilder: http://www.arkitekturmuseet.se/pressrum/live/


Kontakt:

Malin Zimm, sakkunnig arkitektur/koordinator, malin.zimm@arkitekturmuseet.se, 08-587 270 13
Magnus Ericson, sakkunnig design/koordinator, magnus.ericson@arkitekturmuseet.se 08-587 270 08

Presskontakt Arkitekturmuseet LIVE: Ulla Tillgren, 070-588 08 53, press@arkitekturmuseet.se


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman