2013-07-30 11:22Pressmeddelande

Arkitektur- och designcentrum goes Pride

null

I samband med Stockholm Pride ordnar Arkitektur- och designcentrum ett kreativt program som bjuder på queera berättelser, normkritiska stadsvandringar, kosmisk glamour bortom könsgränserna och reflektioner om identitet. Kliv in i Jean Paul Gaultiers värld och låt dig inspireras.


Shopping och kön - en vandring i varuhus och gallerior med ett genusperspektiv
STADSVANDRING
 30 juli / 31 juli / 1 augusti

När? Kl 17.00
Var? Samling vid Östermalms saluhalls entré.
Pris? 60 kr i kontant. Först till kvarn.

Vi vandrar från 1880-talets saluhall via 1910-talets varuhus till dagens galleria. Shoppingmiljöernas förförande uttryck var redan från början medvetet utformade för att upprätthålla en heteronormativ syn på oss själva. Varuhusens grundare utformande ett koncept som bygger på motpolerna herr/dam. Drygt hundra år senare finns dikotomierna kvar. Vad beror det på och på vilket sätt kan vi störa normen? Vandringen går från Östermalms saluhall via NK och avslutas vid Gallerian. Guide är Petra Adolfsson, Arkitektur- och designcentrum.


Queera berättelser LIVE
FRAMTRÄDANDE/WORKSHOP
Onsdagen 31 juli

När? Kl 14.00
Var? Arkitektur- och designcentrum
Pris? Gratis. Ingen föranmälan.

RFSL Stockholm, Fabula Storytelling och Fanzingo bjuder tillsammans på Queera berättelser. Ta med dig alla dina vänner och kom och lyssna, agera och reflektera när ungas queera berättelser tar form LIVE på en berättarscen i vår sommarträdgård. Träffa de unga berättarna, ta del av deras historier och passa på att spela in din egen queera berättelse på plats! Parallellt med berättarscenen har du också möjlighet att ta del av fler queera berättelser i form av radio och film.


Between Sidewalks and Catwalks: Femme-inistiska reflektioner om queer femininitet i tid och rum
FÖRELÄSNING
Torsdagen 1 augusti

När? 14.00
Var? Arkitektur- och designcentrum
Pris? Ingår i entrébiljett till utställningen The Fashion World of Jean Paul Gaultier

Vad gör en stil och en kropp queer? Med inspiration från Jean Paul Gaultier-utställningens teman talar den femme-inistiska forskaren Ulrika Dahl om (queer) femininitet och rummets politiska ekonomi i en rättighets- och synlighetskrävande värld.

Bland vardagsqueera kroppar och hyllade ikoner, bioniska blondiner och åldrande queens, kurviga pinuppor och anakronistiska punkare, korsettälskare och läderflator, queerhistoria och 50-talsvintagebegär med mera, frågar vi oss hur och var (queera) femininiteter tar form.


Pojktanter
Fredagen 2 augusti
WORKSHOP

När? 14.00
Var? Arkitektur- och designcentrum - Glasgången
Pris? Gratis. Ingen föranmälan.

En drop in-workshop som är öppen för alla som med hjälp av enkla tjuvknep och en hög med skräp vill ingå en förvandling mot kosmisk glamour bortom könsgränserna. Ur rännstenen reser sig Pojktanterna, som avsäger sig tron på män och kvinnor som den enda sanningen. En perfekt workshop för den som vill (lära sig att) styla sig bortom mänskligheten inför Pridefestivalen. Material finns på plats, men om du vill göra om ett eget plagg går det också bra!

Resultatet fotograferas och sänds ut i samhället för att visa hur vacker människan egentligen kan vara, om hen bara var mer av en Pojktant. Workshopen leds av Erik Annerborn, designer, stylist och kostymör till filmen Pojktanten.


MER INFORMATION:
http://www.arkitekturmuseet-gaultier.com/svenska-1/program/
Med årets Dogtag får du 20% rabatt på utställningens entréavgift.
Like us on facebook!
Pride Magazine

KONTAKT:
Mer information om programmet:
Lotta Granqvist
Producent
Arkitektur- och designcentrum
+46 (0)8 587 270 58
lotta.granqvist@arkdes.se

Mer information om utställningen The Fashion World of Jean Paul Gaultier:
Alicia Donat-Magnin
Projektledare
The Fashion World of Jean Paul Gaultier
Arkitektur- och designcentrum
+46 (0)8 587 270 38
alicia.donat@arkdes.se


Foto: © Sofia Runarsdotter

HITTA HIT:
Arkitektur- och designcentrum
Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta

ÖPPETTIDER:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman