2019-12-18 12:53Pressmeddelande

ArkDes utställningsprogram våren 2020

Stockholm Design Week. Ung Svensk Form visas på ArkDes.

Stockholm Design Week. Ung Svensk Form visas på ArkDes.

En omfattande utställning om Kiruna, den senaste unga svenska formgivningen under Stockholm Design Week och en utställning som utforskar den internetbaserade subkulturen ”ASMR”. Här är ArkDes utställningsprogram våren 2020.

Stockholm Design Week: Ung Svensk Form 2020
4 februari – 22 mars

Under Stockholm Design Week kan du upptäcka den mest spännande unga svenska formgivningen just nu. Utställningen Ung Svensk Form 2020 visar unika verk i en rad olika discipliner: från produktdesign till konsthantverk. Ung Svensk Form 2020 är ett fönster mot framtiden och en plattform för unga designer och deras idéer. Utställningen ger en inblick i vad som pågår på den unga designscenen i Sverige idag.

Medverkande formgivare: Mix Sushi - Mattias Selldén, Död Mark- Elias Båth, I came, I saw, I sewed - AnnaMia Lindblom, Surfaced Print - Camilla Arnbert, Bodybuilding Mirrors- Sofia Eriksson, Pushing Embroidery - Emilia Elfvik, BOJSKAUT - Erik Olsson, Vänskapstorget - Karin Andersson och Johanna Bratel, Ryamöbler - Oscar Wall, Ängsliga mattor - Gustaf Helsing, SELF TITLED - Matilda Ström Ellow, Uncanny Traces - Erika Geiger Ohlin, Coal:Post-Fuel - Jesper Eriksson, Mellanting - Julia Olanders, KOLONN - Lisa Lindh och Klara Wirsén, WITH / OUT - Mattis Dallmann, DESIRE_LINES - Kitty Schumacher, R.O.S.P - Ritual of Sexual Pleasure - Coby Huang, Pink Chicken Project - Leo Fidjeland och Linnea Våglund, Puffer-jacket-soft-squad, pure sculpture ! - Sara-Lovise Ewertson, BEGINNING MIDDLE AND - Kajsa Samuelsson No composition - Nils Lilja och Marcelo Rovira Torres, ALIEN WORRIOR PRINCESS - Mattias Pettersson, Every sampling is a testimony - Evelina Dovsten, Hot Movie New Popular FullHD - Tilda Ragnartz.

Formgivare: Coby Huang, Verk: R.O.S.P Ritual of Sexual Pleasue. Foto: Liisa Widstrand

Formgivare: Coby Huang, Verk: R.O.S.P Ritual of Sexual Pleasue. Foto: Liisa Widstrand

Utställningen Ung Svensk Form 2020 är en samproduktion mellan ArkDes och Föreningen Svensk Form.

Kiruna Forever
24 april – 30 augusti 

Pressvisning 21 april kl.9-10. OSA senast 20 april till maria.ostman@arkdes.se

I Kiruna pågår just nu Sveriges största stadsomvandling. Stadens centrum flyttas tre kilometer åt nordost för att inte rasa ner i gruvan, runt vilken staden är uppbyggd. En tredjedel av Kirunas invånare måste flytta och flera kulturminnesmärkta byggnader rivs eller flyttas. Hur gör man för att flytta en stad?

Kiruna Forever undersöker den pågående flytten av Kiruna genom över 100 verk av arkitekter, stadsplanerare och konstnärer från regionen, Norden och övriga världen.

Husflytt Kiruna. Cred:Jessica Nildén

Husflytt Kiruna. Foto: Jessica Nildén

I utställningen Kiruna Forever möter du personerna och föremålen som berättar om Kirunas historia, från den första gruvdriften som inleddes på 1600-talet till Ralph Erskines banbrytande visioner för arktiska städer på 1960-talet. Från projektet att flytta Kirunas ikoniska kyrka från 1912 till de globala effekterna av världens största järnmalmsgruva.

Flytten av Kiruna ställer många relevanta frågor: hur föreställer sig invånarna sin stad under tiden av denna snabba omvandling? Var går gränsen för utvinnande av jordens resurser? Vad händer med invånarnas känsla för identitet och trygghet när deras hem rivs? Hur definierar vi värdet av vårat gemensamma kulturarv och dess bevarande när byggnader är i fara? Hur påverkas urfolket samernas traditionella näringar? För vilka tidsramar utformar vi våra städer?

Kiruna Forever är en utställning av ArkDes i samarbete med Kiruna kommun och Konstmuseet i Norr. Tillsammans med Konstmuseet i Norr kommer ArkDes visa fem nya konstnärliga verk som tittar på Kirunas unika läge. Dessa kommer presenteras samtidigt både i Stockholm och i Kiruna under utställningsperioden.

Utställningskurator: Carlos Mínguez Carrasco
Assisterande utställningskurator: Sujy Lee
Utställningsproducent: Johanna Fogel
Utställningsarkitekt: Pernilla Ohrstedt
Grafisk design: Magdalena Czarnecki

ASMR: Konstig känsla känns bra
8 april – 31 maj 

Konstig känsla känns bra är en lustfylld utställning som utforskar ”ASMR”, en internetbaserad subkultur som använder känslor för att förmedla tröst och avkoppling. Utställningen presenterar ASMR som ett teknikdrivet hantverk och en ny form av design.

"Intertwine" från "Oddly Satisfying Series" av Andreas Wannerstedt

Om du slår in sökordet ”ASMR” på YouTube kommer du att dyka ner i en ocean av ansikten, händer och mikrofoner. ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) kan beskrivas som lågfrekvent eufori, skapad av ljud och rörelser som framkallar en känsla av lugn hos den som lyssnar och tittar. 

Precis som arkitektur pendlar ASMR mellan det kroppsliga och det själsliga. Det förser internet med något mjukt och intimt, men är samtidigt inte enbart ett digitalt fenomen. Det är även en dynamisk kreativ kraft och ett helt nytt designfält, som älskas av vissa och väcker obehag hos andra. I en samtid där problem med ångest, ensamhet och tillhörighet blir allt vanligare erbjuder ASMR en källa till fysiskt och psykiskt välmående i ett allt snabbare accelererade globalt samhälle.

Utställningen är den första i sitt slag som lyfter ut ASMR från skärmen och ut i det offentliga rummet. Kliv in i en akustiskt kontrollerad miljö och upplev ett tvärsnitt av den globala ASMR-kulturen genom ljud, bild och aldrig tidigare visade föremål.

Utställningstiteln Konstig känsla känns bra (”WEIRD SENSATION FEELS GOOD”) är tagen från det första omnämnandet av ASMR från 2009.

Utställningscurator: James Taylor-Foster
Producent: Halla Sigurðardóttir
Utställningsdesign: ĒTER

Infield av Linda Tegg
26 maj – 27 september 

Den internationellt erkända konstnären Linda Tegg ställer ut för första gången i Sverige när hon gör en installation utanför ArkDes sommaren 2020. Konstverket Infield kommer ge besökarna möjlighet att uppleva ängsmark med drygt 80 olika svenska arter. Genom Infield vill Tegg utforska förhållandet mellan människor och natur.

Cred: Adjacent Field, Milan, 2019. Linda Tegg. Bilden visar en tidigare installation med Linda Tegg.

Adjacent Field, Milan (2019) av Linda Tegg. Bilden visar en tidigare installation med Linda Tegg.

Installationen ger en möjligheter att diskutera ”ekosystemtjänster” där städer kan dra nytta av de tjänster naturen erbjuder i form av till exempel skugga, insamling av dagvatten och biologisk mångfald. Växterna är valda i samarbete med Stockholms universitet.

Stockholm Design Lab
5 sept - 1 nov

Det är byggnader, gator och grafisk design som gör staden. Skyltar, text och tecken gör att vi kan navigera i det offentliga rummet och det är genom formgivningen vi vet hur vi kan och bör använda staden. En stor del av de kvaliteter vi värdesätter i stadsrummet kommer från den grafiska formgivningen oavsett om den tar sig uttryck i form av klistermärken, taggar, skyltar, appar eller demonstrationsplakat. Vilken är den grafiska designens roll i staden?

Stockholm Design Lab är en av landets ledande varumärkes- och designbyråer. Sedan genombrottet med profilen för flygbolaget SAS 1998 har Stockholm Design Lab tagit fram många av de företagsidentiteter som de flesta av oss möter i vår vardag, som Åhléns, Hemtex och Stadium. Stockholm Design Lab har bidragit till att skapa upplevelsen av den svenska staden. Genom de visuella uttryck som Stockholm Design Lab givit kulturinstitutioner, företag, flygplatser och organisationer visar utställningen betydelsen av grafisk design och hur stor del den är av det offentliga rummet och i vilken utsträckning den bidrar till att inte bara profilera varor och tjänster, utan även till att ge platser deras identitet.

Utställningskurator: Daniel Golling
Utställningsproducent: Halla Sigurðardóttir 
Utställningsarkitekt: Stockholm Design Lab
Grafisk design: Studio Reko

 

 



Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman