2024-02-02 07:56Pressmeddelande

ArkDes tar form – premiäröppnar med ny och fri entré

En banbrytande utställning om design kopplat till reproduktion presenteras: Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births visas när museet återöppnar. På bilden: Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska. En banbrytande utställning om design kopplat till reproduktion presenteras: Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births visas när museet återöppnar. På bilden: Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska.

Den 27 september slår ArkDes upp portarna igen. Museet på Skeppsholmen ger nu utrymme för arkitektur och design, analys och idéer, lek och skapande i sina ombyggda lokaler. Med både ny entré och fritt inträde välkomnar ArkDes alla besökare tillbaka.  

Besökare välkomnas in till det snart nyöppnade ArkDes genom den historiska entrén från Excercisplan. Väl inne i de omformade utställningssalarna, ritade av arkitektkontoret Arrhov Frick, visas museets unika arkitektursamling. En banbrytande utställning om design kopplat till reproduktion presenteras, Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births. 

Med ny entré och nya utställningsytor på ArkDes har vi möjlighet att erbjuda både bredd och djup för alla åldrar och fånga in vår mångfacetterade verksamhet. Här finns både reflektion och lek, design och arkitektur, framåtblickande och historia. Allt för att säkerställa att kunskap om arkitektur, form och design utvecklas och sprids, vilket också är varför vi väljer att välkomna våra besökare tillbaka med fri entré, säger Karin Nilsson, tf Överintendent på ArkDes.  

Installationen lyfter vikten av urfolkens kunskaper i dagens samtal om arkitektur. Genom att betona samarbete, byggteknik och klokt resursanvändande i snabba klimatförändringar, framhävs arkitekternas roll i att främja en bredare och mer varierad förståelse av världen.
Joar Nango är en arkitekt och konstnär vars arbete är djupt rotat i Sápmi, det traditionella samiska område som täcker norra delarna av Norge, Sverige, Finland och Kolahalvön i Ryssland. I sina verk utforskar han den roll som samisk arkitektur, urfolksarkitektur och hantverk har i dagens samhälle.

I videoverket Post-Capitalist Architecture TV (PCA-TV) får du lära känna arkitektur i Sápmi genom Joar Nango och regissören Ken Are Bongo. Joar Nangos installation är ursprungligen skapad för Girjegumpi: The Sámi Architecture Library som visades vid den 18:e arkitekturbiennalen i Venedig 2023

Joar Nango är en arkitekt och konstnär vars arbete är djupt rotat i Sápmi, det traditionella samiska område som täcker norra delarna av Norge, Sverige, Finland och Kolahalvön i Ryssland. I sina verk utforskar han den roll som samisk arkitektur, urfolksarkitektur och hantverk har i dagens samhälle. I videoverket Post-Capitalist Architecture TV (PCA-TV)  som visas på ArkDes får du lära känna arkitektur i Sápmi genom Joar Nango och regissören Ken Are Bongo. Joar Nangos installation är ursprungligen skapad för Girjegumpi: The Sámi Architecture Library som visades vid den 18:e arkitekturbiennalen i Venedig 2023

ArkDes ombyggnation och återöppning inkluderar:   

ArkDes Samling. ArkDes unika och omfattande museisamling av ritningar, skisser, fotografier och mycket mer, allt i original, kommer för första gången att visas i en ny samlingsutställning. Med över fyra miljoner objekt bevarade i samlingen kommer utställningen att vara i ständig förändring för att ge plats för olika teman, tidpunkter och viktiga händelser i vår historia. Öppningsutställningen inkluderar objekt från över 100 arkitekter och designers. 

Tillfälliga utställningen som premiäröppnar ArkDes, blir Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births. Utställningen, som samtidigt får sin europapremiär, belyser reproduktionsdesign sett genom kulturella skillnader över olika tidsperioder.  

Torget blir ArkDes nya mötesplats. Här visas museets hela uppdrag för publiken, som förutom utställningar även innefattar praktiknära forskning och aktiviteter på flera platser runt om i Sverige.  

Utsikten är museets generösa uteplats som vetter mot Djurgården. Här kommer konst-, design- och arkitektgruppen MYCKET att skapa en lekfull plats i ständig förändring där barn och unga är med och utformar ytan.   

En banbrytande utställning om design kopplat till reproduktion presenteras: Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births visas när museet återöppnar. På bilden: Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska.

En banbrytande utställning om design kopplat till reproduktion presenteras: Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births visas när museet återöppnar. På bilden: Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska. Foto: Stela Tsakina.

Fördjupande information kopplat till återöppningen:  

Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births  
Utställningen blir ArkDes första tillfälliga utställning. Här sätts reproduktionsdesign i fokus. När skapades menskoppen? Och hur kommer framtidens gynstol att se ut? Det blir första gången utanför USA som den uppmärksammade utställningen visas. Utställningen presenterar svensk och internationell design för alla faser av reproduktionen: befruktning, graviditet, födsel och postpartum. Den skildrar designens utveckling, rättighetskamp och förändrade samhällsnormer.   

Bakom Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births står fem upphovspersoner: Michelle Millar Fisher, curator på Museum of Fine Arts i Boston; Amber Winick, designhistoriker och skribent, som har levt, forskat och skrivit om familj- och barnrelaterad design, grundläggande riktlinjer och traditioner runt om i världen; Juliana Rowen Barton, historiker och curator med stort fokus på skärningspunkter mellan ras, kön och design; Zoë Greggs, konstnär som parallellt arbetar med samordning för mödravård; Gabriella Nelson, stadsplanerare med fokus på att staden är till för alla och arbetar med mödravård och utvecklingen av omsorg, hälsa och utbildning.     

När utställningen kommer till ArkDes, adderas ett svenskt perspektiv på reproduktionsdesign genom den svenska forskaren och författaren Karin Carlsson som medverkar för att komplettera med objekt från Sverige och Norden.   

Utsikten – en ny plats för lek  
Utsikten är en ny plats med vacker utsikt mot Djurgården och Nordiska museet. Här skapas en plats för utomhuslek som är öppen dygnet runt, alla dagar i veckan. Här kommer svenska arkitekter och designers att skapa installationer för barn och unga. Precis som med Portalen på museets framsida, kommer utställningen på baksidans Utsikten att alterneras. 

Först ut är konst-, arkitektur- och designgruppen MYCKET som med traditionell hantverks- och byggnadsteknik lägger grunden till en hemlig trädgård gjord av återanvända material, lera och växter. Härifrån ska små och stora besökare kunna ta vid och bidra med byggande och utveckling av platsen. 

MYCKET grundades år 2012 av konstnärerna, formgivarna och arkitekterna Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. De arbetar med jämlikhet och social hållbarhet inom konst, formgivning, arkitektur och offentliga utrymmen.  

Utställningen ArkDes samling 
ArkDes har en dold arkitekturskatt. En samling med över fyra miljoner objekt, skisser, fotografier och mycket mer som bevarats i magasin under museet. När ArkDes återinvigs öppnar också museets nya samlingsutställning som visar upp och presenterar ett urval av de byggnader, idéer och platser. Utställningen ArkDes Samling kommer att vara i konstant förändring för att visa denna kulturskatt med originalföremål. Besökare kommer vid varje besök att uppleva något nytt och hitta nya favoriter från samlingen.  
 
Unboxing - upptäck samlingen tillsammans med våra intendenter 
Som en del av ArkDes Samling presenteras även det nya dagliga inslaget Unboxing. Varje dag hämtas nya, aldrig tidigare visade, objekt från ArkDes stora magasin. De aldrig tidigare visade objekten finns presenterade mellan 13:00 och 16:00 dagligen, innan de digitaliseras och sedan åter förs tillbaka till samlingen med över fyra miljoner objekt.  

Verk av Joar Nango och Ken Are Bongo
Samlingsutställningen blickar även framåt. Vid premiäröppning visas ett verk av konstnären och arkitekten Joar Nango om arkitektur i Sápmi genom Post-Capitalist Architecture TV – ett videoverk i sex delar skapad av Joar Nango och Ken Are Bongo. Samarbetspartners i projektet är Katarina Spik Skum, Ken Are Bongo, Anders Sunna, Anders Rimpi, Mary Ailonieida Sombán Mari, Tobias Aputsiaq Prytz, Arne Terje Sæther. 

Installationen lyfter vikten av urfolkens kunskaper i dagens samtal om arkitektur. Genom att betona samarbete, byggteknik och klokt resursanvändande i snabba klimatförändringar, framhävs arkitekternas roll i att främja en bredare och mer varierad förståelse av världen. Joar Nangos installation är ursprungligen skapad för Girjegumpi: The Sámi Architecture Library som visades vid den 18:e arkitekturbiennalen i Venedig 2023

Joar Nango är nominerad till Kritikerpriset 2024 som delas ut av Sveriges Arkitekter.
   
Torget - synliggör museets alla delar för första gången  
ArkDes har ett unikt uppdrag från regeringen inom politikområdet för Gestaltad livsmiljö. För att kunna visa och synliggöra museets hela uppdrag för publiken, som även innefattar praktiknära forskning och aktiviteter utanför huset i hela landet, presenteras ytan Torget. På Torget, placerad i anslutning till entrén, kan besökare ta del av workshops, samtal och intervjuer, prototyper från tidigare projekt, debatter om städer, arkitektur och design. Första installation på Torget blir forskningsprojektet Power of Places som tar reda på vad som händer när lokala resurser får gro och växa i stadsdelen Nyhamnen i Malmö.  

Arkitektuppdraget - 80% återanvänds  
Arkitektbyrån Arrhov Frick har sedan våren 2022 arbetat med arkitektuppdraget. Redan tidigt i processen inventerades stål, trä och glas i museets dåvarande ytor och arkitektduon Johan Arrhov och Henrik Frick beslutade att skapa ArkDes av det material som redan fanns på plats. Allt befintligt har plockats isär för att sedan sättas ihop igen till helt nya objekt, anpassade efter optimala och dynamiska sätt att visa den världsunika samlingen på. 80% av glaspartierna som fanns i huset från utställningen med Tham & Videgård återbrukas och 70% av det stål som fanns i utställningsytan Boxen återanvänds.  

Arrhov Frick (grundat 2010 i Stockholm) har beskrivits som ett av Sveriges mest intressanta arkitektbyråer. De har varit nominerade till en rad olika priser, såsom Mies van der Rohe Award och Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad i Sverige. Här hemma i Sverige vann Arrhov Frick TV4-priset Grand Designs Årets Hus 2022.   

Grafiska identiteten 
Med ny entré, ombyggda lokaler, en ny webbplats och nytt innehåll presenteras ArkDes även med en uppdaterad grafisk identitet. I nära dialog med både ArkDes och arkitekterna Arrhov Frick har den nya visuella identiteten arbetats fram av Axel von Friesen och Michael Evidon, A.M. Stockholm.  

I hjärtat av det som blir det nya ArkDes skapas utställningen för museets världsunika samling. Föremål ur svensk designhistoria, arkitekturritningar och skisser, fotografier, personliga anteckningar och mycket mer. Under fem år har museets intendenter, likt detektiver, utforskat och gått igenom samlingen.

I hjärtat av ArkDes skapas utställningen för museets unika samling. Föremål ur svensk designhistoria, arkitekturritningar och skisser, fotografier, personliga anteckningar och mycket mer. Under fem år har museets intendenter, likt detektiver, utforskat och gått igenom samlingen. Foto: Anna Allstrin.

 


Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman

Relaterade presskit