2024-02-02 07:56Pressmeddelande

ArkDes tar form – premiäröppnar med ny och fri entré

När ArkDes slår upp portarna den 14 juni  välkomnas besökaren genom den historiska entrén från Excercisplan inramad av en portal skapad av arkitekten Gloria Cabral.  Skiss: Gloria Cabral.När ArkDes slår upp portarna den 14 juni välkomnas besökaren genom den historiska entrén från Excercisplan inramad av en portal skapad av arkitekten Gloria Cabral. Skiss: Gloria Cabral.

Den 14 juni slår ArkDes upp portarna igen. Museet på Skeppsholmen ger nu utrymme för arkitektur och design, analys och idéer, lek och skapande i sina ombyggda lokaler. Allt fördelat på fem olika platser både invändigt och utvändigt. Med både ny entréportal och fritt inträde välkomnar ArkDes alla besökare tillbaka. 

Redan vid entrén på Exercisplan möts besökare till det snart nyöppnade ArkDes av en iögonfallande portal skapad av den prisade arkitekten Gloria Cabral från Paraguay. Väl inne i de omformade utställningssalarna, ritade av arkitektkontoret Arrhov Frick, visas museets unika arkitektursamling. En banbrytande utställning om design kopplat till reproduktion presenteras, Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births.

 - Med fem specifika platser och utställningsytor på ArkDes har vi möjlighet att erbjuda både bredd och djup för alla åldrar och fånga in vår mångfacetterade verksamhet. Här finns både reflektion och lek, design och arkitektur, framåtblickande och historia. Allt för att säkerställa att kunskap om arkitektur, form och design utvecklas och sprids, vilket också är varför vi väljer att välkomna våra besökare tillbaka med fri entré, säger Karin Nilsson, tf Överintendent på ArkDes. 

Arrhov Frick (Johan Arrhov och Henrik Frick) tillsammans med Karin Nilsson, biträdande Överintendent på ArkDes.

Karin Nilsson, tf. Överintendent på ArkDes med Arrhov Frick (Johan Arrhov och Henrik Frick). Foto: Viktor Fremling.

De fem platserna på ArkDes inkluderar:  

ArkDes Samling. ArkDes unika och omfattande museisamling av ritningar, skisser, fotografier och mycket mer, allt i original, kommer för första gången att visas i en ny samlingsutställning. Med över fyra miljoner objekt bevarade i samlingen kommer utställningen att vara i ständig förändring för att ge plats för olika teman, tidpunkter och viktiga händelser i vår historia. Öppningsutställningen inkluderar objekt från över 100 arkitekter och designers.

Tillfälliga utställningen som premiäröppnar ArkDes, blir Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births. Utställningen, som samtidigt får sin europapremiär, belyser reproduktionsdesign sett genom kulturella skillnader över olika tidsperioder. 

En banbrytande utställning om design kopplat till reproduktion presenteras: Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births visas när museet återöppnar. På bilden: Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska.

En banbrytande utställning om design kopplat till reproduktion presenteras: Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births visas när museet återöppnar. På bilden: Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska. Foto: Stela Tsakina.

Torget blir ArkDes nya mötesplats. Här visas museets hela uppdrag för publiken, som förutom utställningar även innefattar praktiknära forskning och aktiviteter på flera platser runt om i Sverige. 

Utsikten är museets generösa uteplats som vetter mot Djurgården. Här kommer konst-, design- och arkitektgruppen MYCKET att skapa en lekfull plats i ständig förändring där barn och unga är med och utformar ytan.  

Portalen är ArkDes framsida. Här utformas den nya entrén som är både välkomnande och iögonfallande i en lek med skuggor och ljus och hemliga platser för vila eller en stund på gungorna invid ingången. Den stora portalen är i design av internationellt prisade arkitekten Gloria Cabral som använder sig av material från rivningshus till entrén som inviger ArkDes i sommar.

Fördjupande information om ArkDes och platserna:

Entréportalen av Gloria Cabral 
Vid återinvigningen av ArkDes välkomnas besökare genom en ny, spektakulär entré som ger en ny inramning till museet från första anblick. Arkitekten till premiärportalen är den internationellt uppmärksammade och prisade arkitekten Gloria Cabral som delar sin tid mellan Paraguay där hon växte upp och det nya hemlandet Brasilien. I sitt arbete med ArkDes entré har hon skapat en välkomnande fasad genom att använda det skandinaviska ljuset och ge utrymme för såväl lek som vila i små utrymmen i själva entré-delen. Här finns även gungor och bänkar och ett ljusinsläpp som förändras beroende på tid och årstid. Portalen blir i sig självt en del av ArkDes utställningar, en del som kan besökas när som helst på dygnet. Portalen är ett fristående uppdrag som återkommande skapas av en framstående arkitekt eller designer.

Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births 
Utställningen blir ArkDes första tillfälliga utställning. Här sätts reproduktionsdesign i fokus. När skapades menskoppen? Och hur kommer framtidens gynstol att se ut? Det blir första gången utanför USA som den uppmärksammade utställningen visas. Utställningen presenterar svensk och internationell design för alla faser av reproduktionen: befruktning, graviditet, födsel och postpartum. Den skildrar designens utveckling, rättighetskamp och förändrade samhällsnormer.  

Bakom Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births står fem upphovspersoner: Michelle Millar Fisher, curator på Museum of Fine Arts i Boston; Amber Winick, designhistoriker och skribent, som har levt, forskat och skrivit om familj- och barnrelaterad design, grundläggande riktlinjer och traditioner runt om i världen; Juliana Rowen Barton, historiker och curator med stort fokus på skärningspunkter mellan ras, kön och design; Zoë Greggs, konstnär som parallellt arbetar med samordning för mödravård; Gabriella Nelson, stadsplanerare med fokus på att staden är till för alla och arbetar med mödravård och utvecklingen av omsorg, hälsa och utbildning.    

När utställningen kommer till ArkDes, adderas ett svenskt perspektiv på reproduktionsdesign genom den svenska forskaren och författaren Karin Carlsson som medverkar för att komplettera med objekt från Sverige och Norden.  

Utsikten – en ny plats för lek 
Utsikten är en ny plats med vacker utsikt mot Djurgården och Nordiska museet. Här skapas en plats för utomhuslek som är öppen dygnet runt, alla dagar i veckan. Här kommer svenska arkitekter och designers att skapa installationer för barn och unga. Precis som med Portalen på museets framsida, kommer utställningen på baksidans Utsikten att alterneras.

Först ut är konst-, arkitektur- och designgruppen MYCKET som med traditionell hantverks- och byggnadsteknik lägger grunden till en hemlig trädgård gjord av återanvända material, lera och växter. Härifrån ska små och stora besökare kunna ta vid och bidra med byggande och utveckling av platsen.

MYCKET grundades år 2012 av konstnärerna, formgivarna och arkitekterna Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. De arbetar med jämlikhet och social hållbarhet inom konst, formgivning, arkitektur och offentliga utrymmen. 

Utställningen ArkDes samling
ArkDes har en dold arkitekturskatt. En samling med över fyra miljoner objekt, skisser, fotografier och mycket mer som bevarats i magasin under museet. När ArkDes återinvigs öppnar också museets nya samlingsutställning som visar upp och presenterar ett urval av de byggnader, idéer och platser. Utställningen ArkDes Samling kommer att vara i konstant förändring för att visa denna kulturskatt med originalföremål. Besökare kommer vid varje besök att uppleva något nytt och hitta nya favoriter från samlingen. 

Unboxing - upptäck samlingen tillsammans med våra intendenter
Som en del av ArkDes Samling presenteras även det nya dagliga inslaget Unboxing. Varje dag hämtas nya, aldrig tidigare visade, objekt från ArkDes stora magasin. De aldrig tidigare visade objekten finns presenterade mellan 13:00 och 16:00 dagligen, innan de digitaliseras och sedan åter förs tillbaka till samlingen med över fyra miljoner objekt. 

I hjärtat av det som blir det nya ArkDes skapas utställningen för museets världsunika samling. Föremål ur svensk designhistoria, arkitekturritningar och skisser, fotografier, personliga anteckningar och mycket mer. Under fem år har museets intendenter, likt detektiver, utforskat och gått igenom samlingen.

I hjärtat av ArkDes skapas utställningen för museets unika samling. Föremål ur svensk designhistoria, arkitekturritningar och skisser, fotografier, personliga anteckningar och mycket mer. Under fem år har museets intendenter, likt detektiver, utforskat och gått igenom samlingen. Foto: Anna Allstrin.

Samlingsutställningen blickar även framåt. Vid premiäröppning visas ett verk av konstnären och arkitekten Joar Nango om arkitektur i Sápmi genom Post-Capitalist Architecture TV – ett videoverk i sex delar skapad av Joar Nango och Ken Are Bongo. Samarbetspartners i projektet är Katarina Spik Skum, Ken Are Bongo, Anders Sunna, Anders Rimpi, Mary Ailonieida Sombán Mari, Tobias Aputsiaq Prytz, Arne Terje Sæther.
 
Torget - synliggör museets alla delar för första gången 
ArkDes har ett unikt uppdrag från regeringen inom politikområdet för Gestaltad livsmiljö. För att kunna visa och synliggöra museets hela uppdrag för publiken, som även innefattar praktiknära forskning och aktiviteter utanför huset i hela landet, presenteras ytan Torget. På Torget, placerad i anslutning till entrén, kan besökare ta del av workshops, samtal och intervjuer, prototyper från tidigare projekt, debatter om städer, arkitektur och design. Första installation på Torget blir forskningsprojektet Power of Places som tar reda på vad som händer när lokala resurser får gro och växa i stadsdelen Nyhamnen i Malmö. 

Arkitektuppdraget - 80% återanvänds 
Arkitektbyrån Arrhov Frick har sedan våren 2022 arbetat med arkitektuppdraget. Redan tidigt i processen inventerades stål, trä och glas i museets dåvarande ytor och arkitektduon Johan Arrhov och Henrik Frick beslutade att skapa ArkDes av det material som redan fanns på plats. Allt befintligt har plockats isär för att sedan sättas ihop igen till helt nya objekt, anpassade efter optimala och dynamiska sätt att visa den världsunika samlingen på. 80% av glaspartierna som fanns i huset från utställningen med Tham & Videgård återbrukas och 70% av det stål som fanns i utställningsytan Boxen återanvänds. 

Arrhov Frick (grundat 2010 i Stockholm) har beskrivits som ett av Sveriges mest intressanta arkitektbyråer. De har varit nominerade till en rad olika priser, såsom Mies van der Rohe Award och Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad i Sverige. Här hemma i Sverige vann Arrhov Frick TV4-priset Grand Designs Årets Hus 2022.  

Grafiska identiteten
Med ny entré, ombyggda lokaler, en ny webbplats och nytt innehåll presenteras ArkDes även med en uppdaterad grafisk identitet. I nära dialog med både ArkDes och arkitekterna Arrhov Frick har den nya visuella identiteten arbetats fram av Axel von Friesen och Michael Evidon, A.M. Stockholm. 


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman

Relaterade presskit