2014-08-20 07:38Pressmeddelande

ArkDes Talks: Cykel 2 september.

null

Striden om gaturummet tätnar. Vem som får ta plats är en politisk fråga – två veckor innan valet uppmärksammar Arkitektur- och designcentrum en av Stockholmsvalets mest brännande fråga. På ArkDes Talks: Cykel den 2:a september samlas experter och politiker till en halvdag om konkreta lösningar på hur vår stad ska bli hållbar – genom ökad cykling. Medverkar gör bland andra Susanne Metz, som ansvarar för Hamburgs mycket uppmärksammade projekt Grünes netz som innebär en grönares stad utan bil och Paul Lavelle från Transport of London, storstaden som satsar på en cykelrevolution. Vad kan Stockholm lära av Hamburg och London? Och vad säger de som faktiskt har makten att förändra - politikerna - om hur de vill verka för grönare och mer cykelvänliga städer?

Program

13.30: Kerstin Brunnberg, tf chef på Arkitektur- och designcentrum

13.40: Veronica Hejdelind, utställningschef berättar om utställningen Cykel

13.50: Susanne Metz, chef för stadsplanering och miljöförvaltning, Hamburg

14.30: Fredrik Gertten, filmare och journalist

15.10: Fika

15:30: Iréne Stewart Claesson, industridesigner och designstrateg, Lots

16.10: Paul Lavelle, chefsplanerare cykel, Transport of London

16.50: Avslutande samtal med föreläsare och Per Ankersjö (C) och Karolina Skog (MP)

17:30: Mingel


Deltagare:

Susanne Metz – Chef för stadsplanering och miljöförvaltningen, Hamburg. 
Efter att ha gett världen Mercedes, Audi, BMW och Autobahn har Tyskland bestämt sig för att ta ledartröjan när det gäller hållbar stadsutveckling. Landets näst största stad Hamburg är en av de städer som tagit täten i arbetet för en modern stadsutveckling. Genom projektet ”Grünes Netz”ska man till år 2034 skapa nät av gröna stråk i staden, endast tillgängliga för gång- och cykeltrafikanter. Målet är att bygga en grön metropol där bilen inte kommer att behövas. 

”Grünes Netz” handlar inte om att förbjuda biltrafik, utan om att skapa en stad där man inte behöver bil, säger Susanne Metz.

Fredrik Gertten – Filmare och journalist 
Med filmerna Bananas!* och Big Boys Gone Bananas !* gick han till attack mot en av världens största bananproducenter. Nu har turen kommit till slaget om gaturummet och den mäktiga billobbyn. I filmen Bike vs Cars (klar under 2015) speglar Fredrik Gertten den urbana cykelvågen – och de makter som kämpar emot den. Hör honom prata om sina resor världen över och ta del av hans unika inblick i de mekanismer som driver på och motarbetar den globala cykelvågen.

”Om svenska städer ska bli mer cykelvänliga måste politikerna våga ta plats från bilarna. Idag suger bilarna ett enormt antal kvadratmeter och lämnar väldigt lite till andra”, säger Fredrik Gertten.

Iréne Stewart Claesson – industridesigner och designstrateg, CEO, Lots 
När Köpenhamn skulle ta fram ett nytt system för lånecyklar vann Göteborgsbaserade Lots Design med konceptet OpenBike, ett revolutionerande ”flytande” lånecykelsystem som utgår från människors rörelse i staden och inte är knutet till fasta stationer. Via Openbike-appen och integrerad teknik i cykeln är det enkelt för såväl pendlare som turister att söka, boka, låsa upp, låsa och betala för cykel när och var man än behöver den. Hör Iréne Stewart Claesson berätta om hur OpenBike-systemet kom till, hur det svarar mot Köpenhamns mål att nå 50% pendling med cykel 2015 – och vad som hänt efter vinsten i Köpenhamn.

”Vi vann av tre skäl: dels analyserade vi människors behov och deras rörelser i staden, dels hittade vi på ett helt nytt sätt att förbättra en redan existerande service – och till sist skapade vi ett system som skulle bli unikt för Köpenhamn och placera dem på den internationella cykelstadstoppen”, säger Iréne Stewart Claesson.

Paul Lavelle, chefsplanerare cykel, Transport of London 
I London talar man om en cykelrevolution. Till år 2026 är målet att öka antalet resor som görs med cykel med 400 procent. En omställning som kräver innovation och investeringar utöver det vanliga. Ett nytt lånecykelsystem, så kallade ”super highways” för cyklar och satsningar i Londons ytterområden för att öka cyklingen är några av åtgärderna. 
Paul Lavelle är chefsplanerare på Transport of London där han bland annat ansvarat för London Cycling Design Standards, som syftar till designa trafiklösningar som ökar säkerheten, tillgängligheten och gör cykeln till ett attraktivt transportmedel. Hör honom berätta om Londons ambitiösa cykelplan.

Mark Isitt – journalist 
Mark Isitt är journalist och författare uppvuxen på ön Marstrand. Mark har skrivit om arkitektur och design sedan slutet av 80-talet för både svenska och internationella tidskrifter. Han var tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för den nordiska kvartalstidskriften Forum AID (1999–2007) och skriver idag huvudsakligen för Göteborgs-Posten.

I panelen:

Linda Kummel – Planeringsarkitekt Spacescape 
Linda har haft en ledande roll i framtagandet av Stockholms cykelplan samt drivit Stockholms stads arbete om Hållbart resande i Norra Djurgårdsstaden. Just nu arbetar hon med Oslos cykelplan.
Stockholm, och de flesta kommuner, har en cykel- och fotgängarskuld som är jättestor att ta
hand om
.

Per Ankersjö – Stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad och ordförande för Centerpartiet i Stockholm.
Stockholms stad har målet att bli en cykelstad i världsklass. Därför satsar staden en miljard, den sk ”cykelmiljarden” som ska gå till att bygga nya cykelbanor i snabb takt till år 2018 i första skedet

Karolina Skog - kommunalråd i Malmö, Miljöpartiet.  I en debattartikel på Archileaks skriver Karolina Skog: – Det är uppenbart att manliga normer alltför länge har styrt stadsbyggnads- och trafikpolitiken. Detta måste förändras, för att städer och samhällen ska vara trygga och hållbara miljöer för alla.

O.S.A och intervjuförfrågningar:
Maria Östman, maria.ostman@arkdes.se, tel: 073-273 36 00.
Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm

Karta

Öppettider

Utställningar och bokhandel:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman