2023-04-03 08:24Pressmeddelande

ArkDes i förvandling – unik samling, ny entré och stora utställningsytor

Arrhov Frick (Johan Arrhov och Henrik Frick) tillsammans med Karin Nilsson, biträdande Överintendent på ArkDes.Arrhov Frick (Johan Arrhov och Henrik Frick) tillsammans med Karin Nilsson, biträdande Överintendent på ArkDes.

Sveriges nationella museum för arkitektur och design står just nu inför en stor förändringsresa. I slutet av sommaren påbörjas en omfattande ombyggnation av lokalerna som ska stå klara för nyinvigning den 27 september 2024 – allt under ledning av arkitektkontoret Arrhov Frick. I det som blir det nya ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm välkomnas besökare till en spektakulär entréportal, nya utställningar, öppna, välkomnande samlingsplatser, större utomhusytor samtidigt som mer utrymme ges för lek.

I hjärtat av det som blir det nya ArkDes skapas utställningen för museets unika samling med över fyra miljoner objekt. Föremål ur svensk designhistoria, arkitekturritningar och skisser, fotografier, personliga anteckningar och mycket mer. Samlingsutställningen, som ska ersätta den permanenta utställningen från 1998, presenterar 150 år av svensk arkitektur och design, från 1880 fram till idag med fokus på berättelserna om det som byggde det moderna Sverige. Här ges även utrymme för aldrig tidigare visade objekt samt historierna och ritningarna av det som inte blev av. Samtidigt lägger ArkDes mycket arbete på att få fram de många kvinnor som gömts eller glömts i historieskrivningen. Kvinnor som haft en avgörande roll i svensk arkitektur- och designhistoria.

ArkDes i förvandling – världsunik samling, ny entré och stora utställningsytor. Sveriges nationella museum för arkitektur och design står just nu inför en stor förändringsresa. I slutet av sommaren påbörjas en stor ombyggnation av lokalerna som ska stå klara för nyinvigning den 14 juni 2024 – allt under ledning av arkitektkontoret Arrhov Frick. I det som blir det nya ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm välkomnas besökare till en spektakulär entréportal, nya utställningar, öppna, välkomnande samlingsplatser, större utomhusytor samtidigt som mer utrymme ges för lek. Ansvarig arkitektbyrå är Arrhov Frick.

Arkitektur: Arrhov Frick.  Bild: Olivier Campagne

Platsen är densamma som förut, men i övrigt blir ArkDes något helt nytt. De första ritningarna från arkitektbyrån Arrhov Frick visar på återbruk av museets befintliga material av exklusivt stål, glas och trä. Den nya entréportalen, med ingång direkt från Exercisplan, ska i sin tur skapa en upplevelse av ArkDes redan vid första anblick samtidigt som större tillfälliga utställningar ska ge den bredd och djup som förväntas av Sveriges nationella museum för arkitektur och design. Redan nu är det klart att den internationellt uppmärksammade utställningen Designing Motherhood är först ut när det nya ArkDes slår upp portarna i september 2024.

Arkitektuppdraget
Arkitektbyrån Arrhov Frick har sedan våren 2022 arbetat med planerna för det som ska bli det nya ArkDes. Efter en tidig inventering upptäcktes stora mängder exklusivt stål, trä, glas och arkitektduon Johan Arrhov och Henrik Frick beslutade att skapa ArkDes av det material som redan finns i lokalerna. Allt ska plockas isär och sedan sättas ihop igen, till helt nya objekt, anpassade efter optimala och dynamiska sätt att visa den världsunika samlingen på. Designen på objekten styrs i hög grad av de befintliga komponenterna och dess befintliga förutsättningar såsom kapacitet, dimensioner, håltagningar. Tekniska draperier adderas utanpå de större strukturerna vilket möjliggör mörka rum men även klimatkontrollerade ytor för känsliga objekt.

Foto: Matti Östling.

"Arrhov Fricks arbete karaktäriseras av en tydligt konstnärlig process där återkommande teman inkluderar allt som är viktigt för ett museum; hur man skapar öppna, fria publika ytor där en stor variation av rörelse och liv är möjligt. Skapandet av byggnader och design utgår alltid från den absoluta nödvändigheten att arbeta långsiktigt och hållbart genom att minska i resursanvändning och användning av hållbara, klimatsmarta material", säger Kieran Long, överintendent och myndighetschef på ArkDes. 

Arrhov Frick (grundat 2010 i Stockholm) har beskrivits som ett av Sveriges mest intressanta arkitektkontor och föreläser flitigt runt om i världen kring sina arbeten och teorier. De har varit nominerade till en rad olika priser, såsom Mies van der Rohe Award och Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad i Sverige. Deras arbeten har publicerats i flera internationella böcker och tidskrifter och under åren har kontoret fått två monografier utgivna; 2G International Architectural Magazine (2018) och av den prestigefyllda tidskriften El Croquis (2022). Här hemma i Sverige vann Arrhov Frick TV4-priset Grand Designs Årets Hus 2022.

  • ArkDes samling består av över fyra miljoner objekt från 1880 fram till idag.
  • Med nya samlingsutställningen kommer kulturskatten upp i ljuset för första gången.
  • Samlingsutställningen ersätter den befintliga permanentutställningen från 1998.
  • Första tillfälliga utställning blir Designing Motherhood.
  • ArkDes öppnar i ny skepnad den 27 september 2024.
  • Ansvarig arkitektbyrå är Arrhov Frick.
  • Projektansvarig är Karin Nilsson, verksamhetschef och biträdande överintendent på ArkDes.
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 


Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman

Relaterade presskit