2018-12-07 11:00Pressmeddelande

Årets pepparkakshus koras 16 december.

null

Årets pepparkakshus koras 16 december.

Juryn och publiken har sagt sitt. Den 16 december kl.13.00 är det dags att utse vinnarna i Pepparkakshus 2018. I år har rekordmånga pepparkakshus (153 stycken) kommit in till årets tävling där temat är LYXIGT. Utställningen visas mellan 30 nov – 6 jan. Fri entré.

Prisutdelning 16 dec kl.13.00. Plats: ArkDes, Skeppsholmen, Stockholm. Bra intervju- och fotomöjligheter för media.

Anmälan: Maria Östman, 073-273 36 00. maria.ostman@arkdes.se

Tema lyxigt
Pepparkakshus 2018 är en annorlunda och väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Är lyx en egen balkong eller en öppen spis? En hemlig koja i skogen, eller en lägenhet med egen skateboardramp? Är det lyxigt att kunna kalla en plats för sitt hem, eller att ha ett eget rum? Någon kanske drömmer om en dansbana i parken eller en skyskrapa klädd i guld. Vi tror att nästan vad som helst kan kännas lyxigt, det beror bara på vem du är. Det bästa med pepparkakshus är att alla kan bygga ett!

Om tävlingen
Alla är välkomna att delta i ArkDes årliga tävling som startade 1990, där pepparkakshus
bakade av barn, proffsbagare, arkitekter och alla andra som bakar visas sida vid sida. Pepparkaksbagarna hittar kreativa lösningar på konstruktion, hållbarhet, funktionalitet och utsmyckning, precis som de som formger och bygger hus i verkligheten. De tävlande delas in i tre kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. I år har det även varit möjligt att tävla via instagram med hashtagg #lyxigpepparkaka.

Juryn utser en vinnare i varje kategori. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarat mot årets tema, LYXIGT. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.

Publikens pris
Alla som vill har kunnat rösta på sitt favoritbidrag. Det bidrag som fått flest röster vinner publikens pris.


Årets jury från vänster:


Industridesigner Björn Dahlström är verksam sedan slutet av 1970-talet och arbetar för flera stora internationella varumärken. Han har varit professor på Konstfack och undervisat på Beckmans School of Design. Björn Dahlström har tagit emot flera nationella och internationella priser och hans arbete finns representerat på bland annat Victoria och Albert Museum i London och Nationalmuseum i Stockholm.

Frida Leijon – Konditorn Frida Leijon har varit yrkesverksam sedan 2005 och driver idag Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. År 2016 blev hon utsedd till årets konditor och i år fick hon utmärkelsen Konditorernas konditor 2018. Hon blev även utnämnd till Årets nyföretagare i Uppsala 2018. Frida Leijon var med och skapade prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstårta.

Kristin Gausdal är delägare i arkitektbyrån BAU. Som arkitekt är hon snabb att hitta kärnan i projekten och se till att arkitekturen ger något tillbaka till platsen, de som verkar, bor eller rör sig där. Hon arbetar ofta med projekt inom kontor, stadsutveckling och handel i tidiga skeden som Torsplan2, Tele2 i Kista och Arenastaden


Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta

Öppettider

Utställningar:

Tisdag 10-20

Onsdag - torsdag10-18

Fredag 10-20

Lördag och söndag 11-18

Bibliotek:

Tisdag - torsdag 13-17

Fredag 13-16

Forskarexpedition:

Tisdag - torsdag 13-17


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman