2019-12-10 07:15Pressmeddelande

Årets pepparkakshus koras 15 december - rekordmånga bidrag.

Notre-Dame i pepparkakshusutställningen. Cred: Viktoria Garvare.Notre-Dame i pepparkakshusutställningen. Cred: Viktoria Garvare.

Greta Thunberg, mobilhus, Notre-Dame, Paradise Hotel, bastustugor och 3D printade hus i pepparkaksdeg. Juryn och publiken har sagt sitt. Den 15 december kl.13.00 är det dags att utse vinnarna i Pepparkakshus 2019. I år har rekordmånga pepparkakshus, 202 stycken, kommit in till tävlingen där temat är HETT.

Prisutdelning söndagen den 15 dec kl.13.00. Plats: ArkDes, Skeppsholmen, Stockholm. Bra intervju- och fotomöjligheter för media.

Anmälan: Maria Östman, 073-273 36 00. maria.ostman@arkdes.se

I år har ArkDes uppmanat alla pepparkakshusbagare att baka det ni tycker är HETT. Vad tänker du när du hör det ordet? Tänker du på heta trender eller tropiska länder? Skogsbränder eller eller solstränder?

Priser delas ut i följande kategorier:
Publikens pris som alla gemensamt har röstat fram.
Arkitekter, formgivare och bagare.
Upp till 12 år.
Alla andra som bakar.
Instagramvinnare.
Huvudsponsorn Elons specialpris.

Alla är välkomna att delta i ArkDes årliga tävling som startade 1990, där pepparkakshus bakade av barn, proffsbagare, arkitekter och alla andra som bakar visas sida vid sida. Pepparkaksbagarna hittar kreati­va lösningar på konstruktion, hållbarhet, funktional­itet och utsmyckning, precis som de som formger och bygger hus i verkligheten.

Cred: Viktoria Garvare.

Cred: Viktoria Garvare.

 

Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarat mot årets tema, HETT. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.

Årets jury

Elsa Billgren, vintageentreprenör och bloggare, Elsa Billgren har skrivit flera böcker om vintage, driver tillsammans med Sofia Wood podcasten Billgren Wood och är i vår aktuell med Äkta Billgrens, en realityserie på SVT.

Svante Öquist, frilansjournalist och bloggare. Svante Öquist har en 30-årig bakgrund med varumärket ELLE, de senaste 22 åren som chefredaktör för ELLE Decoration.

Konditorn Frida Leijon har varit yrkesverksam sedan 2005 och driver idag Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. År 2016 blev hon utsedd till årets konditor och i år fick hon utmärkelsen Konditorernas konditor 2018. Det var Frida Leijon som skapade prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop­stårta.

Tor Lindstrand är arkitekt och docent vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Han arbetar i gränslandet mellan arkitektur och konst och har deltagit i många kulturella sammanhang.

Huvudsponsor: Elon

 

 

 

 Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.