2012-10-02 09:37Pressmeddelande

2 oktober – 11 november - serier av Joanna Hellgren

null

Arkitekturmuseets Projektrum presenterar serietecknaren och illustratören Joanna Hellgren. I utställningsform visas bilder ur hennes böcker ’Min nattbror/Mon frère nocturne’ och ’Frances’. ’Au pair’ är en helt ny bildberättelse som är skapad med teckningar, text och objekt och speciellt gjord för Projektrummet.

Joanna Hellgrens suggestiva bildvärldar och mångbottnade historier vill både fånga in oss och berätta historier som är spännande, ibland lite otäcka men också ömsinta och vackra. De är gjorda med ett oerhört vaket iakttagande och iscensättande av karaktärer, sammanhang och miljöer. Historierna drivs framåt både med bilder och dialog men också ofta, i långa sekvenser, i en befriande tystnad helt utan ord.

Under utställningsperioden arrangeras samtal, workshops och familjeverksamhet med inriktning på serieteckning och serier. Presentationen vill visa upp och belysa illustration och speciellt serieteckning som en form av tillämpad konst och indirekt ställa frågan hur vi ska betrakta detta område och denna disciplin - Illustration som genre tycks inte alltid ha en självklar institutionell hemvist. Att lyfta fram serier i ett sammanhang som Projektrummet där vi vill belysa och diskutera form och design känns därför både relevant och angeläget.

Joanna Hellgren
Joanna Hellgren är en relativt ung men redan på många sätt uppmärksammad illustratör. Hon har främst gjort sig känd genom trilogin ’Frances’, där tredje delen nyligen publicerats på svenska. Hon debuterade med boken ’Min nattbror/Mon frère nocturne’ som gavs ut på det då nystartade franska förlaget Édition Cambourakis 2008. Förlaget medverkade också till att ’Frances’ med sina tre delar så småningom kom till och publicerades. Joanna föddes 1981 i Stockholm och är sedan en längre tid verksam där. Hon studerade Grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm 2001–2004. Under tredje året studerade hon som utbytesstudent vid Academie Penninghen i Paris, och bestämde sig sedan för att stanna i staden ett tag. Sammanlagt blev det nästan tre år. Joanna har nu en lång rad arbeten bakom sig som förutom hennes egen bokproduktion även omfattar en rad samarbeten med andra författare, många illustrationer för bl.a. tidskrifter och evenemang, grafisk formgivning samt egna konstnärliga projekt. Joanna har tidigare ställt ut sina arbeten bl.a. på Seriefestivalerna Périscopages (Rennes), Rencontres du 9:ème art (Aix-en Provence),


Festival les Boréales, (Caen och St. Lô, Frankrike), Boomfest (St. Petersburg, Ryssland), Treviso Comic Book Festival (Treviso, Italien), Konsthallen Lokstallet i Strömstad, Art Paris, Grand palais (Paris, Frankrike) och Café Suédois, Svenska Institutet i Paris.


Om Arkitekturmuseet
Arkitekturmuseet är ett centrum för arkitektur, form och design men även ett museum och en myndighet på Skeppsholmen i Stockholm. Vårt uppdrag är att ta ett helhetsgrepp om hela vår gestaltade miljö och öka kunskapen och intresset för arkitekturen och formens betydelse i samhället. Utgångspunkten är att berätta hur arkitektur, design och form påverkar din och min dagliga livskvalitet, som ett viktigt led i ett socialt hållbart samhälle. Våra ämnen berör dig och mig varje dag.Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman